Lintwormen bij kat herkennen

Voor katteneigenaren is het belangrijk om regelmatig te controleren of een kat nog helemaal gezond is. Katten zijn namelijk heel goed in het verbergen van hun pijntjes, waardoor sommige ziektes onopgemerkt zullen blijven. Op deze pagina lees je alles over lintworm bij een kat, van hoe je het kunt herkennen tot aan de behandeling.
Wat is een lintworm bij een kat?
Bij een kat bestaat een lintworm uit meerdere stukjes, deze worden segmenten genoemd. Op het moment dat een segment van een lintworm vol zit met eitjes, wordt deze losgelaten. Je kunt die losgelaten segmenten terugvinden in de ontlasting van je kat, rondom de anus of op de slaapplek van je kat.
Over het algemeen krijgt een kat weinig klachten van een lintworm, waardoor het herkennen soms moeilijk is. Je kat heeft in ieder geval geen pijn door de lintworm, maar kan wel wat jeuk hebben, wat natuurlijk onprettig is.
Hoe krijgt een kat een lintworm?
Lintworm komt bij een kat terecht door een gastheer in de vorm van een ander dier, vaak vlooien. Zodra je kat deze vlo opeet of er aan likt, is de kans groot dat er een eitje van de lintworm mee komt en zo ontstaat uiteindelijk de besmetting. Door het eten van een prooidier, bijvoorbeeld een vogel, muis of een rat, kan een kat ook een lintworm krijgen.
Directe besmetting is geen optie, er moet altijd een ander dier tussen komen. Katten die geen contact hebben met andere dieren lopen minder risico om last te krijgen van een lintworm.
Lintworm bij een kat herkennen
Aan mensen die veel eten zonder daarbij aan te komen wordt vaak gevraagd of zij last van een lintworm hebben. Hierdoor denken veel mensen dat ze een lintworm bij een kat kunnen herkennen aan een grote eetlust zonder toename van het gewicht, maar dat klopt niet.
Het symptoom dat het vaakste voorkomt bij katten die een lintworm hebben is jeuk aan de anus. Tenzij een kat heel veel lintwormen heeft, is er vaak geen sprake van andere klachten. Slechts heel zelden komt het voor dat een kat buikpijn of diarree krijgt van een lintworm.
Dat een kat van een lintworm moet overgeven komt ook maar zeer zelden voor. Een lintworm verlaat het lichaam van je kat altijd via de anus en niet via de voorkant. Wanneer je kat wel moet overgeven is de kans groot dat er iets anders aan de hand is, een bezoekje aan de dierenarts kan dan nooit kwaad.
Verder moet je ook goed letten op de ontlasting van je kat, daar kun je een lintworm namelijk in zien zitten. Met de ontlasting komen er ook altijd stukjes lintworm van tussen de 1 en 1,5 centimeter groot mee. Deze worden al vrij snel een stuk kleiner, totdat er een soort witte rijstkorrel overblijft.
Niet alle katten hebben hier ook daadwerkelijk last van, je kunt voor de zekerheid altijd de ontlasting van je kat laten controleren op eitjes van wormen.
Lintworm bij een kat behandelen
Gelukkig is lintworm bij een kat behandelen erg gemakkelijk met tabletten tegen wormen. Voor spoelwormen moeten katten preventief behandeld worden, maar bij een lintworm start het behandelen pas als er sprake is van symptomen. Katten die vlooien hebben krijgen van de dierenarts ook vaak meteen een behandeling tegen lintworm. De kans dat de kat een lintworm heeft is bij vlooien namelijk aanzienlijk.
Afhankelijk van hoe vaak je kat buiten is, wordt er aangeraden om iedere twee tot zes maanden een tablet tegen zowel de spoel- als lintworm te geven. Kittens worden in het eerste jaar vaker tegen spoelwormen ontwormd, namelijk bij 3,4,5, en 6 maanden. In deze fase kunnen er dus ook geen lintwormen optreden.
Als je meerdere katten hebt is het verstandig om ze allemaal te behandelen tegen vlooien en lintwormen. De kans is namelijk groot dat de katten elkaar besmet hebben. Wanneer je de andere kat niet behandelt, is de kans groot dat je binnen een paar weken weer met hetzelfde probleem zit.
Lintworm bij een kat voorkomen
Zodra je kat is genezen van de lintworm is het belangrijk dat je voorkomt dat er binnen korte tijd weer een nieuwe besmetting plaatsvindt. Hiervoor is het belangrijk dat je ook de vlooien van je kat aanpakt. Vlooien zorgen er namelijk voor dat je kat iedere keer weer opnieuw besmet wordt. Binnen 3 tot 5 weken zijn de lintwormen dan weer terug.
Voor de kat kun je een vlooienmiddel gebruiken, maar het is ook belangrijk dat je de omgeving goed schoon houdt. Was alle mandjes en kleedjes waar je kat op ligt en zorg ervoor dat de vloer grondig wordt gestofzuigd en gedweild. Houd er rekening mee dat er vaak nog wat eitjes achterblijven, dus dat het een goed idee is om dit proces na een week of vier nog eens te herhalen.