Oormijt bij mijn kat? Hoe moet ik dat behandelen?

Iedere katteneigenaar zal er een keer mee te maken krijgen dat een kat oormijt heeft. Het is namelijk erg besmettelijk, waardoor katten het gemakkelijk oplopen. Bereid je alvast voor door op deze pagina te lezen wat oormijt met je kat doet, wat de symptomen zijn en hoe een kat met oormijt het beste behandeld kan worden.
Wat is oormijt?
Oormijten zijn hele kleine beestjes die in en om de gehoorgang van je kat leven, waar ze zichzelf voeden met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers. De parasieten zijn heel klein en hebben de vorm van een spinnetje.
De diameter van een enkele oormijt is kleiner dan een halve millimeter, ze zijn met het blote oog alleen waarneembaar als kleine zwarte puntjes in het oor van je kat. Door de snelle voortplanting van de beestjes kan het voorkomen dat er bij een flinke plaag meer dan 2000 mijten in één oor zitten.
Gemiddeld duurt een levenscyclus van een oormijt zo’n drie weken. In die tijd besmetten ze de binnenkant van het oor van een gastheer, dat kan een kat, maar ook een hond, fret of vos zijn.
Wat oormijt met je kat doet
Zodra een oormijt zich in de oren van je kat heeft genesteld, legt ze tussen de 15 en 20 eitjes. Na een week of drie komen deze eitjes uit en de larven zullen zich langzaam maar zeker ontwikkelen tot volgroeide oormijten.
De mijten produceren veel speeksel en daardoor worden de talgklieren in de gehoorgang gestimuleerd om meer oorsmeer aan te maken. Ook zal de gehoorgang sneller geïrriteerd raken.
Deze combinatie van een ontsteking en irritatie zorgt bij je kat voor veel jeuk en kan gemakkelijk leiden tot een infectie. De oormijten zijn met het blote oog heel moeilijk te zien en daardoor kan het soms wel weken duren voordat je doorhebt dat je kat er last van heeft.
Waar kan een kat oormijt krijgen?
Een van de grootste nadelen van oormijt is dat het ontzettend besmettelijk is en dat je er, zeker bij buitenkatten, weinig aan kunt doen om te voorkomen dat je kat het een keer zal krijgen. Vooral jonge katten zijn erg gevoelig voor oormijt.
Zodra je kat contact krijgt met een ander dier dat oormijt heeft, zal de parasiet direct overspringen. Daarbij hebben de parasieten de mogelijkheid om een paar dagen te overleven zonder gastheer, waardoor ook een indirecte overdracht een reële mogelijkheid is.
Daarbij nestelen de oormijten zich in allerlei soorten dieren, het kan dus niet alleen komen van contact met andere katten, maar ook honden en zelfs knaagdieren. Bij katten die helemaal alleen binnen leven komt oormijt amper voor, maar er zijn gevallen bekend waarbij katten toch besmet zijn geraakt.
Alle rassen kunnen oormijt krijgen, de parasieten hebben geen voorkeur voor een bepaald ras of katten van een bepaald formaat. Jonge katten en katten met een lagere weerstand zijn wel gevoeliger voor oormijt, het is dus aan te raden om hen wat vaker te controleren.
Hoe je weet of je kat oormijt heeft
Het was misschien al wel duidelijk dat het heel moeilijk is om te zien of je kat oormijt heeft, omdat de beestjes ontzettend klein zijn en soms helemaal in de gehoorgang zitten. Aan je kat zul je merken dat de jeuk en irritatie een aantal oorzaken zullen hebben:
- Je kat krabt zichzelf vaker, niet alleen aan de oren, maar ook op de wangen. Soms gaat dit gepaard met een jankend geluid of luid miauwen.
- De oorschelp van je kat is vies en rood
- Je kat heeft bovengemiddeld veel last van oorsmeer, zowel vloeibaar als propjes
- Er zitten korstjes in het oor van je kat
- Je kat houdt de oortjes een beetje plat
- In het gehoorkanaal zie je bobbeltjes zitten
- Je kat schudt veel met het hoofd of houdt deze de hele tijd scheef
- Door de pijn kan je kat ook geprikkeld of zelfs agressief reageren
- Er komt een vies geurtje uit de gehoorgang
Het kan voorkomen dat het krabben zo erg wordt, dat je kat een deel van de huid achter de oren of in de nek helemaal weg krabt.
Zodra je deze symptomen van oormijt bij je kat opmerkt, is het verstandig om een afspraak bij de dierenarts in te plannen. Alleen een dierenarts kan vaststellen of er echt sprake is van oormijt en ook meteen de juiste behandeling starten.
De dierenarts vindt de oormijt met behulp van een otoscoop. Als er al sprake is van een ontsteking kan het bij je kat gevoelig zijn, maar het zal geen pijn doen. In uitzonderlijke gevallen kan het ook voorkomen dat er röntgenfoto's moeten worden gemaakt. In gevallen waarbij de oormijt heel diep in de gehoorgang zit, kan een dierenarts ervoor kiezen om een uitstrijkje te maken en deze onder de microscoop te bekijken.
Een kat met oormijt behandelen
Helaas moet je oormijt bij je kat altijd behandelen, de beestjes gaan namelijk niet vanzelf weg. Wanneer je te lang wacht met het behandelen van de oormijt bij je kat loop je het risico dat er blijvende ontstekingen optreden. Ook kan je kat andere dieren besmetten, niet alleen binnen je eigen huishouden, maar ook buiten. Natuurlijk wil je voorkomen dat je andere katteneigenaren met hetzelfde probleem opzadelt.
Om de juiste diagnose te kunnen stellen heeft de dierenarts informatie nodig over de algehele gezondheid van je kat, het moment waarop de symptomen zichtbaar werden en of je kat veel buiten is en daar contact heeft met andere dieren.
Oormijten bij een kat zijn zo moeilijk te zien, dat het belangrijk is dat de dierenarts goed kan uitsluiten dat het niet om andere aandoeningen gaat. Een oorontsteking, bacteriële- of gistinfectie, vuiltjes in de oren en bepaalde allergieën kunnen vergelijkbare symptomen hebben.
Tijdens je bezoek bij de dierenarts zal deze de oren van je kat eerst goed schoonmaken en uitspoelen met lauw water om het grootste gedeelte van de oormijten meteen te verwijderen. Daarna wordt er nog een zalfje aan de binnenkant van de oren gesmeerd. Hiermee worden niet alleen de laatste oormijten gedood en het helpt ook tegen de jeuk.
Als je de kuur van de dierenarts volledig hebt afgerond ben je weer drie weken verder. Je plant dan opnieuw een afspraak in, zodat de dierenarts kan controleren of alle oormijten inderdaad zijn verdwenen.
Je kat thuis verder behandelen tegen oormijt
Afhankelijk van hoe erg de infectie is, zal je van de dierenarts ook een zalfje of een pipetje met antibiotica mee naar huis krijgen. Een pipetje tegen oormijt bij je kat werkt net zoals spot-on tegen vlooien, je moet het gewoon leegknijpen in de nek.
De zalf breng je aan aan de binnenkant van het oor van je kat. Ook katten die er normaal gesproken geen moeite mee hebben om aangeraakt te worden, kunnen heftig reageren wanneer je de zalf probeert te smeren. Dit komt omdat de oren erg gevoelig zijn.
Eventuele wonden moet je gewoon laten zitten, het is de bedoeling dat die vanzelf helen. Je kat zal vanzelf ophouden met eraan te krabben als de oormijt weg is en de jeuk verdwijnt. Katten die niet vanzelf stoppen met krabben, kunnen ook een beschermkraag dragen, maar omdat dit niet zo comfortabel is en ook eten en drinken moeilijker maakt, moet je dit zo veel mogelijk vermijden.
Wanneer je ook andere huisdieren hebt, is het een goed idee om deze ook alvast preventief te behandelen. Oormijt is zo besmettelijk, dat de kans groot is dat alle andere beesten thuis er ook last van hebben.
Mensen kunnen ook last krijgen van oormijt die via de kat wordt overgedragen. Gelukkig beperken de klachten zich tot wat jeuk in het oor. Alleen in enkele gevallen kan daarbij ook nog huiduitslag optreden. Oormijten zijn niet gemaakt om te overleven in een menselijk oor, na een paar dagen zullen de oormijten en bijbehorende klachten vanzelf verdwijnen.
Oormijt bij een kat voorkomen is beter dan behandelen
Laten we voorop stellen dat het niet mogelijk is om de oormijt bij een kat helemaal te voorkomen. Katten die naar buiten gaan en in aanraking komen met andere beesten, lopen nu eenmaal het risico om besmet te worden. Je bent dus geen slechte baas als je kat een keer met oormijt thuis komt.
Wat je wel kunt doen is regelmatig de oren van je kat schoonmaken. Hiervoor zijn verschillende doekjes en reinigers verkrijgbaar, maar je kunt ook gewoon een katoenen doek en lauwwarm water voor gebruiken. Maak de oortjes altijd van binnen naar buiten schoon, anders veeg je het vuil juist dieper de gehoorgang in.
Je doet je kat geen pijn door de oren schoon te maken, maar de kans is groot dat je kat de behandeling niet zo heel prettig zal vinden. Als het niet lukt om in 1 keer beide oren schoon te maken, kun je er ook voor kiezen om elke dag een kant te doen.
De kans is groot dat je tijdens zo’n schoonmaakbeurt de eerste oormijten weghaalt en dus voorkomt dat de infectie erger wordt. Zorg er ook altijd voor dat de oren van je kat droog zijn, een natte gehoorgang is een ideale broedplaats voor allerlei bacteriën.
Oormijten kunnen ook lang overleven zonder dat ze in het oor van je kat zitten en daarom is het belangrijk om je woning altijd goed schoon te houden. Plekken waar de kat slaapt en eventuele dekens, kussens en manden moeten regelmatig gewassen worden met een heet programma.
Doet oormijt bij de kat pijn?
De oormijten zelf doen je kat geen pijn, maar ze kunnen wel voor flink wat irritatie zorgen. In de eerste plaats natuurlijk de jeuk waar een kat niet goed bij kan. Je kunt je wel voorstellen dat het heel vervelend is als je jeuk hebt aan de binnenkant van je oor, want daar kun je precies niet krabben. Door het veelvuldige krabben aan de buitenkant van het oor kunnen er open wonden ontstaan en deze gaan na verloop van tijd wel zeer doen. Van oormijt alleen zal een kat nooit ernstig ziek worden.
Als je zieke kat niet wil eten
Een kat met oormijt zal zich niet comfortabel voelen en daardoor ook weinig zin hebben om te eten. Daar wordt je als baasje natuurlijk nog meer ongerust van. Het is in dat geval goed om te weten dat een kat in ieder geval twee dagen zonder eten kan en na die tijd gaan de meeste katten weer gewoon uit zichzelf eten.
Je kunt je kat een beetje helpen door de etensbak op een rustige plek te zetten en een paar dagen natvoer te geven dat extra ruikt. De paté met zalm van Yarrah is aangevuld met biologisch zeewier en omdat er geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO aan zijn toegevoegd, ruikt het voor je kat extra aantrekkelijk. De zin om te eten zal extra aangewakkerd worden.
Ook de biologische kattenvoer chunks met MSC-vis doen het extra goed bij katten die weinig eetlust hebben. De smaken zijn helemaal in de chunks getrokken, waardoor het allemaal nog beter smaakt. Daarbij is natvoer ook rijk aan vocht, zo weet je zeker dat je zieke kat ook gehydrateerd blijft.
Als je echt medelijden met je kat hebt dan zijn de snacks van Yarrah ook een uitkomst. Je kunt de biologische kauwstaafjes gemakkelijk in stukken breken, zodat je kat zelf kan bepalen hoeveel genoeg is. De mini snacks voor katten zijn al heel klein en bestaan voor 97% uit vlees. Perfect om je kat mee te verwennen!