Voerlabel hondenvoer en kattenvoer, wat is het en hoe lees ik dit?

Etiketten op de verpakkingen van honden- en kattenvoer staan vol informatie. Allerhande termen en cijfertjes die wellicht niet voor iedereen even duidelijk zijn. Toch kun je uit een voerlabel veel informatie halen. Wij geven uitleg over een voerlabel en hoe je dit leest.
Wat is een voerlabel?
Op de verpakking van het voer van je hond of kat kun je veel informatie terugvinden. Zo zijn er keurmerken voor diervoeding die je meer vertellen over de herkomst van de ingrediënten. Achter op de verpakking vind je vaak het voerlabel. Dit etiket geeft meer informatie over de bestanddelen van het voer.
De verschillende onderdelen van een voerlabel
Ieder voerlabel voor hondenvoer en kattenvoer bevat tenminste de volgende gegevens (de percentages in onderstaand lijstje zijn een voorbeeld):
- Ruw eiwit: 25,0%
- Ruw vet of Vetgehalte: 9,0%
- Ruwe celstof: 2,5%
- Ruwe as: 6,0%
- Vochtgehalte: 9,0%
Wat overblijft zijn de koolhydraten. Wanneer je benieuwd bent hoeveel koolhydraten er in het voer zitten, tel je alle onderdelen bij elkaar op en trek je deze af van 100%. In dit voorbeeld zou het voer 49,5 % koolhydraten bevatten.
Zowel voor honden als voor katten zijn koolhydraten van belang. Soms denken mensen dat katten als carnivoor geen koolhydraten eten. Maar ook katten halen energie uit koolhydraten. Hier lees je meer over katten en koolhydraten.
Voedingsstoffen in diervoer
Uit eiwitten, vetten en koolhydraten haalt je hond of kat de energie die hij nodig heeft. Daarnaast bestaat het voer nog uit ruwe celstof, ruwe as en vocht. We leggen je graag meer uit over deze bestanddelen.
Ruwe celstof: Komt uit de celwand van plantaardige producten. Soms wordt er ook gesproken over voedingsvezels. Het kan niet verteerd worden door honden en katten. Toch heeft je dier deze ruwe celstof (in beperkte mate) nodig, omdat het goed is voor de ingewanden.
Ruwe as: Heeft niks met verbrandingsresten te maken. Ruwe as is het deel van de voeding dat niet verteerd kan worden door je huisdier. Om energie te kunnen leveren, worden eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam van je hond of kat verbrand. Na verbranding blijven de mineralen over, oftewel de ruwe as. Het ruwe as-aandeel ligt meestal tussen de 5% en 8% bij droogvoer. Bij natvoer is dat rond de 2%.
Het vochtgehalte verschilt per soort voer. In natvoer is 80-82% vocht normaal. In droogvoer (brokken) is het vochtgehalte rond de 9% à 10%. Wanneer je je hond of kat droogvoer geeft, is vers drinkwater daarom extra belangrijk.
Hoeveel je hond of kat precies moet drinken hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de leeftijd en de activiteit van je viervoeter hierop van invloed. In de blogs ‘Hoeveel water drinkt mijn hond?’ en ‘Hoeveel water drinkt mijn kat’ vertellen we je daar meer over.