• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Duurzaam je huisdier verzorgen, zo doe je dat

Steeds meer mensen hebben oog voor de wereld van morgen en kiezen ervoor om hun steentje bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Dit kun je op verschillende vlakken doen. Bijvoorbeeld door je woning aan te passen of elektrisch te rijden. Maar ook met kleine stappen kun je het verschil maken, bijvoorbeeld door je huisdier duurzaam te verzorgen. Met deze tips en tricks maak je al een groot verschil.

Carbon footprint

Heb je wel eens gehoord van de carbon footprint? Dat is een term voor de ecologische voetafdruk die jij op deze aarde achterlaat. De gemiddelde Nederlander heeft een carbon footprint van zo’n 6,2 hectare. Maar wereldwijd is er gemiddeld slechts 1,8 hectare beschikbaar per persoon. Dat maakt dat het belangrijk is om je best te doen je voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Enkele manieren waarmee je je voetafdruk kunt verkleinen zijn:

  • Minder vlees, vis en andere dierlijke producten eten.
  • Minder vliegen.
  • Vaker met het openbaar vervoer reizen in plaats van met de auto.
  • Je huis energiezuiniger maken en bewust met energie omgaan.

Ben je benieuwd wat jouw ecologische voetafdruk is? Op de website carbonfootprint.com bereken je precies hoeveel jij achterlaat en krijg je meer inzicht in je wat je kunt doen om jouw voetafdruk te verkleinen.

Duurzaam je huisdier verzorgen

De voetafdruk van je huisdier

Je kunt je misschien wel voorstellen dat een (huis)dier net als wij mensen ook een ecologische voetafdruk heeft. Hoe groot deze voetafdruk is, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Zo bepaalt bijvoorbeeld de voeding voor een deel de voetafdruk. En een grote hond eet nu eenmaal meer dan een kleine hond. Brenda en Robert Vale zijn onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge die zich bezighouden met duurzaamheid, de ecologische voetafdruk en vergelijkbare onderwerpen. In 2009 brachten zij een controversieel boek uit, genaamd ‘Time to Eat the Dog? The Real Guide to Sustainable Living’. In dit boek hebben zij onder andere de voetafdruk van huisdieren onderzocht. Hierbij hebben ze gekeken naar de productiekosten voor het voer, maar ook naar de benodigdheden die je voor je huisdier nodig hebt. Hoewel het nooit voor elk huisdier specifiek te zeggen is, verbruikt een grote hond al snel 0,36 hectare en een kleine hond ongeveer de helft, zo’n 0,18. Voor een kat wordt een voetafdruk van 0,13 hectare per jaar berekend.

Duurzame voeding voor je huisdier

Bij het berekenen van de ecologische voetafdruk van je huisdier speelt voeding de grootste rol. Het voer dat je hond of kat eet heeft de meeste impact op het milieu. Honden en katten krijgen doorgaans voeding met vlees. Voor katten is vlees zelfs een vereiste. Maar daardoor heeft dit voer een hogere belasting op het milieu dan bijvoorbeeld voer voor konijnen en hamsters, wat plantaardig is. Zoals gezegd hebben katten echt vlees nodig. Honden kunnen een vegetarisch, vegan of flex dieet volgen. Soms is dit zelfs nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van een voedselallergie. Als het gaat om het voer van je huisdier, zijn er verschillende keuzes die je kunt maken om je steentje bij te dragen aan de wereld om je heen. Denk hierbij aan:

  • Biologische voeding. Yarrah maakt biologisch diervoer. Om dit keurmerk te mogen dragen, is het hele productieproces van het voer biologisch. Dat wil zeggen dat de voeding aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoet. In het artikel: “Wat betekent biologisch en wat is biologisch voer?” leggen we je meer uit over dit onderwerp.
  • Droogvoer in plaats van natvoer. Droogvoer is een stuk minder belastend voor het milieu en daarnaast is het ook langer houdbaar en voorkom je hiermee verspilling. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder in het artikel: “Natvoer of brokken: wat is duurzamer?
  • Keurmerken. Ook bij diervoeding zijn er bepaalde keurmerken te vinden. Denk aan het Beter Leven keurmerk voor vlees, het Skal Bio keurmerk en de verschillende keurmerken voor vis. Verdiep je eens in de betekenis van deze merken, het kan je helpen om in de supermarkt de meer duurzame keuze te maken.

Duurzame dierenvoeding

Accessoires voor je huisdier

Als je een huisdier in huis verwelkomt, dan heb je zeker in het begin te maken met de aanschaf van veel verschillende spullen. Denk aan een mand of bench voor de hond, een kattenbak en krabpaal voor de kat. Maar ook aan voerbakjes, halsband, een riem, speeltjes en knuffels. Wist je dat je veel van deze dingen ook tweedehands kunt kopen? Vaak zijn deze spullen nog heel goed! Neus eens rond op websites als Marktplaats en neem een kijkje bij de kringloopwinkel. Door op zoek te gaan naar tweedehands spullen draag je je steentje bij aan een betere wereld en realiseer je direct een besparing in de portemonnee. Win-win dus!

Wist je dat je ook veel dingen zelf kunt maken? Door oude materialen te hergebruiken creëer je duurzame speeltjes. Zo kun je van oude toiletrollen voerspeeltjes maken en zijn oude T-shirt of lakens bij uitstek geschikt om een snuffelmat van te maken. Wil jij zelf aan de slag met het maken van leuke en duurzame speeltjes? In de blog “4x duurzame speeltjes voor je hond of kat” geven we je inspiratie!

Adopt, don’t shop

Tijdens de coronacrisis wisten veel aanstaande baasjes de weg te vinden naar het dierenasiel. Als je overweegt een huisdier te nemen, is het asiel een prachtige plek om je nieuwe maatje te vinden. In het asiel vind je lieve dieren die op zoek zijn naar een gouden mandje. Het is fijn om deze dieren een plek te geven als je investeert in een ‘nieuw’ dier. Er is veel vraag naar huisdieren en dan met name honden, waar criminelen op inspelen met zogenaamde broodfok. Hierbij worden, vaak in Oost-Europese landen, honden als ware broedmachines gebruikt om aan de lopende band pups te produceren. Dit gebeurt onder zeer erbarmelijke omstandigheden en de pups worden vaak veel te jong op transport gezet, met alle gevolgen van dien. Als je een hondje uit de broodfok adopteert, houd je deze situatie als koper in stand. Maak daarom de keuze om dit niet te doen en kies liever voor een hondje uit het asiel.

Niet meer nodig? Geef het weg!

Het kan voorkomen dat je bepaalde spullen niet meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een grote voorraad voer omdat je dier moet overstappen naar ander voer. Of heb je bepaalde spullen en accessoires over als jouw dier komt te overlijden. Besef dat deze spullen vaak nog heel bruikbaar zijn. Ongeopende voerverpakkingen kun je bijvoorbeeld doneren aan de dierenvoedselbank of het dierenasiel. Ook manden, kattenbakken en speeltjes kun hier wellicht kwijt. Daarnaast zijn er op sociale media verschillende zogenaamde marktplaatspagina’s. Voor je je voer of andere dierenbenodigdheden weggooit, kun je het hier aanbieden en zo een tweede leven geven en verspilling voorkomen.

Biologische vegan hondenkoekjes voor grotere honden

€ 6,95

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.