Een nieuw dier introduceren in huis, zo introduceer je je hond of kat

Je wilt een nieuw dier verwelkomen in je huis, maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een hond of kat verwelkomt in een huis met andere huisdieren of (kleine) kinderen.
Een hond introduceren
Je hebt besloten je familie uit te breiden met een hond, leuk! Maar, je hebt al een hond, of meerdere honden, en bent benieuwd hoe je hierbij te werk moet gaan. Honden zijn dieren die gewend zijn om in een roedel te leven. Als de honden een goede match voor elkaar zijn, is een maatje hartstikke leuk. Jij bent de baas over de roedel en mag dan ook de leiding nemen als het gaat om de introductie. De eerste kennismaking is hierbij heel belangrijk. Probeer van tevoren al goed te kijken of er een match is. Let op de volgende dingen:
- Karakter: Kijk goed naar het karakter van beide honden en let daarbij ook op hun energielevel. Als je een heel rustige hond plaatst bij een heel energieke hond, kan dit frustratie opleveren.
- Een neutrale plek: Bij voorkeur laat je de honden op een neutrale plek ontmoeten, bijvoorbeeld op een veldje of in het bos.
- Geduld: Wees geduldig, zowel met de hond die je al had als met de nieuwe hond. Gun ze de tijd om aan elkaar te wennen en geef ze hiervoor ook de ruimte.
Mochten er spanningen ontstaan, dan is dit niet gek. De honden moeten aan elkaar wennen en elkaar een plek geven. Wanneer de spanningen niet verdwijnen en na enkele weken aanhouden, is het verstandig om een gedragsdeskundige te raadplegen voor advies.
Een kat introduceren
Heb je al een kat en wil je een kat toevoegen aan je gezin? Dan zijn er ook bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Katten hebben veel tijd nodig om aan hun nieuwe huisgenoot te wennen. Het is hierbij aan te raden om de nieuwe kat eerst een tijdje apart op een kamer te houden. Geef de kat zijn eigen eten, drinken en speeltjes en zorg ervoor dat hij zich op zijn gemak voelt. De volgende stap kan zijn om doekjes met geurtjes van beide katten uit te wisselen, zodat ze elkaars geur leren kennen. Als dit goed gaat en de katten hier goed op reageren, kun je de kat die je al hebt eens binnenlaten in het kamertje van de nieuwe kat. De nieuwe kat laat je dan het huis verkennen. Scheid de katten daarna weer van elkaar. Laat de katten stukje bij beetje aan elkaar wennen en bouw dit voorzichtig op. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede match in energielevels en leeftijd.
Katten hebben soms lang de tijd nodig om aan elkaar te wennen, dit kan wel enkele weken tot maanden duren. Wees oplettend tijdens het introduceren; let goed op het gedrag van beide katten en ga pas door naar de volgende stap als er geen sprake is van spanning of agressie.
Hond of kat aan ander dier introduceren
In bovenstaande voorbeelden hebben we het over honden bij honden introduceren en katten bij katten. Wanneer je een hond bij een kat of katten introduceert (en andersom) is het ook slim om bovenstaande tips in gedachten te houden. Laat de dieren rustig en voorzichtig kennis met elkaar maken, bestudeer het gedrag goed en onderneem actie als het niet goed verloopt.
Waar let je op met (kleine) kinderen
Misschien wil je een kitten aanschaffen of een puppy aanschaffen en ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat als je (kleine) kinderen hebt. Ook hier zijn enkele dingen waar je op kan letten:
- Leer je kind met respect om te gaan met het dier en voorzichtig te zijn met spelen.
- Laat je kind het dier niet zomaar oppakken.
- Leer je kind om het dier met rust te laten als hij slaapt en het dier niet wakker te maken.
- Laat je kind nooit alleen met het dier, zowel voor de veiligheid van je kind als voor de veiligheid van het dier.
- Geef aan het dier ook duidelijke grenzen aan.
- Leer je kind om geen eten aan het dier te geven, dit kan gevaarlijk zijn, maar het kan ook ongewenst gedrag zoals bedelen in de hand werken.
- Ontworm je hond of kat regelmatig; kinderen kunnen gevoelig zijn voor wormen en het dier kan deze aan je kind overdragen.
Aandachtspunten bij adoptiedieren
Er zijn veel dieren in de Nederlandse asielen die met smart wachten op een gouden mandje. Wil je een dier adopteren? Bedenk dan goed of jij en het dier een goede match zijn en of het dier past bij je gezinssituatie. Wanneer het asiel aangeeft dat het dier niet met andere dieren of met (kleine) kinderen kan, accepteer dit dan en wees hierin ook eerlijk. Niets is zo vervelend als een match die niet juist blijkt te zijn! Er zijn genoeg dieren die wachten op een fijn huis en er zit voor ieder een goede match tussen. De medewerkers van het asiel kunnen je hierin ook begeleiden en adviseren.