• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Ongewenst gedrag: als je hond of kat niet doet wat je wilt

Van blaffen of onophoudelijk miauwen tot het krabben en knagen aan je meubels. Soms kun je je machteloos voelen als je huisdier ongewenst verdrag vertoont. Wij geven tips om met dit gedrag om te gaan en de situatie te verbeteren.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag is, zoals de naam als zegt, gedrag dat je huisdier vertoont, dat niet wenselijk is. Er zijn verschillende voorbeelden van ongewenst gedrag. Denk bijvoorbeeld aan overmatig blaffen of miauwen, maar ook aan baknijd, bijten, bedelen, krabben en nog veel meer. Al deze vormen van ongewenst gedrag zijn gelukkig met voldoende geduld en een paar slimme tricks goed af te leren. Maar om het gedrag te begrijpen, is het goed om eerst te kijken of er misschien een oorzaak aan ten grondslag ligt. Zo kan bijten of blaffen bij honden bijvoorbeeld voortkomen uit angst of stress. Ook verveling, wanneer je huisdier bijvoorbeeld te lang alleen is, kan leiden tot ongewenst gedrag in de vorm van overmatig blaffen. Naast angst, stress en verveling kunnen ook territoriumbewaking en onzekerheid een oorzaak zijn voor blaffen, of bij katten bijvoorbeeld sproeien. Als je de oorzaak van het gedrag weet te achterhalen, is de eerste stap gezet om het gedrag op te lossen.

ongewest gedrag bij huisdieren

Je huisdier socialiseren

Het is heel belangrijk om je huisdier goed te socialiseren. Socialiseren wil eigenlijk zeggen: je huisdier goed laten wennen aan andere mensen, dieren en andere zaken in de omgeving en het dagelijks leven. Door je kitten te socialiseren op jonge leeftijd zorg je ervoor dat hij als volwassen kat zelfverzekerd en gelukkig is. Ook voor je puppy is socialisatie van belang. Door je puppy te socialiseren leer je hem beter met zijn omgeving omgaan en kun je angstig of agressief gedrag op latere leeftijd voorkomen.

Ongewenst gedrag bij honden

Ongewenst gedrag bij honden

Er zijn verschillende voorbeelden te noemen van ongewenst gedrag bij honden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opspringen
  • Ongewenst bijten (in spullen)
  • Bedelen
  • Overmatig blaffen
  • Baknijd (agressieve verdediging van de voerbak)

Deze vormen van ongewenst gedrag kunnen voor veel zorgen en negatieve situaties zorgen. Maar gelukkig zijn ze allemaal te verhelpen met een stevig portie geduld en de nodige herhaling. We gaan dieper in op deze vormen van ongewenst gedrag bij honden in de blog die we hierover schreven. In de blog “Je hond ongewenst gedrag afleren” vind je terug hoe je te werk kunt gaan in deze situaties.

Ongewenst gedrag bij katten

Ook katten kunnen ongewenst gedrag vertonen. Aan dit gedrag kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Voorbeelden van ongewenst gedrag bij katten zijn:

  • Plassen buiten de kattenbak
  • Sproeien
  • Ongewenst krabben of bijten
  • Op het aanrecht springen

Het liefst wil je natuurlijk dat je kat deze dingen niet doet. Ze zijn onplezierig voor jezelf en soms ook voor de kat. Op het aanrecht springen kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn. Het gebeurt helaas regelmatig dat katten hun pootjes branden aan een gloeiend hete kookplaat. Gelukkig zijn ook deze vormen van ongewenst gedrag met het nodige geduld wel af te leren. We schreven er een blog over. In de blog “Ongewenst gedrag van kat afleren” vind je diverse vormen van ongewenst gedrag terug en geven we je tips om hiermee om te gaan.

ongewenst gedrag van een kat

Een volwassen dier en ongewenst gedrag

Door een slechte socialisatie kan ongewenst gedrag al op jonge leeftijd ontstaan. Als je een pup of kitten koopt, ben je zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor de opvoeding van je dier en kun je ongewenst gedrag tijdig signaleren. Als je een volwassen hond adopteert, dan ligt dit wat ingewikkelder. Vaak weet je niet zeker wat het dier heeft meegemaakt en maakt dit het lastiger om eventuele oorzaken van ongewenst gedrag te herleiden. Zeker bij een volwassen hond met een rugzakje is het aan te raden om de hulp van een professional in te schakelen om zo verder te komen en de problemen op te lossen.

Een cursus volgen

Hoewel je met goede bedoelingen en veel geduld ver kunt komen, is het soms niet mogelijk om zelf de gedragsproblemen van je hond of kat op te lossen. Je kunt dan de hulp van een gedragstherapeut voor je huisdier inschakelen. Door middel van therapie of het volgen van een cursus is de kans groot dat het je alsnog lukt om de gedragsproblemen op te lossen.

Tips tot slot

Om alle informatie nog even kort samen te vatten, zetten we wat tips op een rijtje. Vertoont jouw hond of kat ongewenst gedrag en wil je hier iets aan doen, begin dan met deze tips:

  • Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen.
  • Zorg ervoor dat de omgeving geen reden is voor ongewenst gedrag. Maak je huis daarom hondvriendelijk of als je een kat hebt, zorg dan voor een katvriendelijk huis.
  • Reserveer voldoende tijd voor de opvoeding van je hond of kat. Neem ook de socialisatie heel serieus; dit kan problemen op latere leeftijd voorkomen.
  • Ga je aan de slag met ongewenst gedrag, wees dan vooral heel geduldig.
  • Wees consequent en rechtlijnig, zeg niet de ene keer ‘ja’ en de andere keer ‘nee’.
  • Beloon goed gedrag en negeer slecht gedrag. Je kunt je dier belonen met een gezonde en verantwoorde snack, maar te veel eten kan schadelijk zijn. Beloon daarom ook met je stem.
  • Schakel de hulp van een professional in op het moment dat je er zelf niet uitkomt.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen