• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Het ideale gewicht van kittens

Een wat dikkere kitten ziet er natuurlijk extra schattig uit, maar voor de gezondheid van het beestje is extra gewicht niet altijd ideaal. Als baasje moet je er extra goed op letten dat jouw kitten het juiste gewicht heeft, zodat het kan opgroeien tot een gezonde volwassen kat. Op deze pagina hebben we voor je op een rijtje gezet wat het ideale gewicht van een kitten is per leeftijd.

Het gewicht van een pasgeboren kitten

Om en nabij heeft een kitten bij de geboorte een gewicht rond de 90 gram, dat kan zo laag zijn als 80 en zo hoog als 110. Grote kattenrassen zoals de Noorse Boskat zijn vanzelfsprekend bij de geboorte al iets groter en zwaarder dan katten die klein blijven, zoals de Siamees.

In de eerste vier weken drinkt een kitten nog moedermelk, je hoeft je dus nog geen zorgen te maken over de hoeveelheid eten die je geeft om je kitten op gewicht te houden. De kitten bepaalt zelf wanneer het genoeg is.

Pas als je merkt dat één van de kittens qua gewicht wat achterblijft op de rest, is het tijd om je er mee te bemoeien. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat deze kitten de strijd steeds van zijn broertjes of zusjes verliest of op een andere manier moeite heeft met drinken.

Op het moment dat de eerste tandjes doorkomen, kun je overstappen op vaste voeding. Dit kan na vier weken zijn, maar er zijn ook kittens bij wie het tot wel zes weken duurt voordat ze klaar zijn voor deze overstap.

Het gewicht van een kitten na 9 weken

In de periode na de geboorte zul je kittens echt zien groeien. Iedere ochtend lijkt het wel alsof ze in de nacht een groeispurt hebben gehad. Als maatstaf kun je aanhouden dat een kitten iedere week ongeveer 100 gram aankomt. Het gewicht van een kitten van 9 weken zal dus ongeveer 900 gram zijn.

Over het algemeen zijn katers iets zwaarder dan poezen, deze kunnen bij 9 weken al een gewicht van een kilo hebben. Per week kun je het volgende schema voor het gewicht van een kitten aanhouden:

Week Gewicht in gram
1 100
2 190 - 320
3 290 - 420
4 390 - 520
8 790 - 920
12 1200 - 1300
16 1700
20 2100
24 2500
28 2900
32 3300
36 3700
40 4100
44 4500

Je kunt het gewicht van je kitten gemakkelijk zelf bijhouden met een keukenweegschaal of een weegschaal die speciaal voor baby’s gemaakt is. Weegschalen voor mensen zijn vaak net precies genoeg om de laatste stappen van het proces mee te wegen. Houd in een boekje bij wat het gewicht van je kitten is. Eens in de vier weken wegen is genoeg, maar je kunt het ook elke week doen.

Als het gewicht van je kitten niet helemaal volgens het schema verloopt

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om een algemeen schema te maken wat toepasbaar is op ieder ras en ieder geslacht. Op het moment dat het gewicht van je kitten niet helemaal verloopt volgens bovenstaand schema is er niet direct reden tot paniek. Er zijn ook een aantal uiterlijke kenmerken die je kunnen vertellen of je kitten een gezond gewicht heeft.

  • De ribben van je kitten zijn niet zichtbaar, maar je kunt ze wel gemakkelijk voelen
  • Als je van bovenaf naar je kitten kijkt, zie je duidelijk een taille
  • Je kitten heeft weinig vet in de omgeving van de buik

Ook wanneer je opmerkt dat het gewicht van je kitten niet omhoog, maar juist omlaag gaat, is het tijd om in te grijpen. Dit kan namelijk aangeven dat je kitten onderliggende problemen heeft. Een bezoekje aan de dierenarts kan dan nooit kwaad.

Je kat op een gezond gewicht houden

Bij katten heb je als baasje minder invloed op het gewicht als bij honden. Een hond kun je namelijk nog eens meenemen voor een extra wandeling, maar een kat laten bewegen is veel moeilijker. Soms kun je nog zo gemotiveerd met een veertje zwaaien, maar een kat die geen zin heeft blijft gewoon liggen.

Wat je gelukkig wel kunt doen is ervoor zorgen dat je kat de juiste voeding krijgt. Het biologische Grain-Free kattenvoer van Yarrah is al geschikt voor kittens van 6 weken en ouder. Er zit biologische kip, MSC-haring, tapioca en erwten in en heeft een extra hoog eiwit- en vetgehalte. Zo krijgt je kitten precies de juiste voeding binnen om de groei van botten en spieren te stimuleren, zonder dat het tot een extreme toename in het gewicht van je kitten zal leiden.

Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 19,46
Biologisch kattenvoer paté met vis

€ 3,65

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.