• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Huisdier verzorgen: zo maak je de ogen, oren en neus van je hond of kat schoon

Net als wij mensen kunnen ook onze huisdieren last hebben van vuil in hun ogen, neus of oren. Ze kunnen dit er vaak zelf niet uit krijgen, daarom is het belangrijk om regelmatig de ogen, oren en neus van je dier te reinigen. Vuil of afscheiding kan namelijk leiden tot problemen als dit niet wordt weggehaald.

Verzorging hond

Vuil dat te lang blijft zitten kan voor irritatie of ontstekingen zorgen. Het is daarom belangrijk om de ogen, oren en neus regelmatig even te controleren en indien nodig te reinigen.

Ogen van je hond schoonmaken

Een gezond hondenoog heeft rondom smalle, roze slijmvliezen, de kleur van het oog is wit, met een gekleurde iris en een zwarte pupil. Gezwollen slijmvliezen, overmatig vocht of een rood of roze oogwit kan duiden op problemen. Maak de ogen van je hond regelmatig schoon. Dit kan lastig zijn, want het is voor je hond vaak geen prettig klusje. Voer dit daarom heel rustig uit. Je kunt dit samen met iemand anders doen, zodat één persoon de hond kan vasthouden en de ander het oog kan schoonmaken. Gebruik bij het schoonmaken gekookt, afgekoeld water; dit is steriel. Maak schoon met een schoon wattenschijfje en veeg altijd vanuit de ooghoek richting de wang.

Oren van je hond schoonmaken

Er zijn speciale middelen om de oren van je hond te reinigen, deze zijn zacht en mild om irritatie te voorkomen. Over het algemeen zal je de oren van honden met hangende oren en een lange vacht wat vaker moeten reinigen. Druppel de reinigingsdruppels of gekookt, afgekoeld water in het oor, masseer de oren licht en veeg vervolgens met een wattenschijfje het vuil weg. Gebruik nooit een wattenstaafje om het oor te reinigen, hiermee kun je de gehoorgang beschadigen.

Neus van je hond schoonmaken

Ook bij de neus kan vuil of snot zich ophopen, aan de neus zelf of in de neusplooien. Dit laatste komt vaker voor bij platsnuitige honden zoals Franse Bulldogs. Je kunt de neus van je hond schoonvegen met een schone tissue. Is de afscheiding of het snot opgedroogd? Week het dan even los met een warm, vochtig en schoon doekje.

Verzorging kat

Wat voor de hond opgaat, geldt ook voor de kat. Controleer je dier regelmatig om te kijken of er geen vuil zit in ogen, oren of snuit. Als je deze plekken controleert op vuil, kijk dan ook meteen even of je hier teken, vlooien of luizen tegenkomt.

Ogen van je kat schoonmaken

Om ontsteking van de ogen te voorkomen, moet je regelmatig de ogen van je kat controleren. Is er sprake van uitvloei of overtollig vocht? Dan maak je de ogen even schoon. Dit kan met een speciaal verzorgingsproduct, maar ook met een wattenstaafje, wattenschijfje en wat gekookt, afgekoeld water. Maak met het wattenstaafje voorzichtig de ooghoeken schoon en dep ze met een droog wattenschijfje of een tissue weer droog.

Oren van je kat schoonmaken:

Bij een gezonde kat, hoef je de oren vaak niet schoon te maken, je kat kan dit in principe zelf. Bij overtollig oorsmeer zul je je kat moeten helpen. Katten vinden het niet prettig als je aan hun oren zit, wees daarom rustig en kalm. Gebruik nooit een wattenstaafje om de oren van je kat schoon te maken. Je kunt de gehoorgang hiermee beschadigen. Gebruik liever een vochtige, pluisvrije katoenen doek of een tissue en veeg voorzichtig van binnen naar buiten. Ook voor het reinigen van de oren zijn speciale producten te verkrijgen.

Neus van je kat schoonmaken:

Wat opgedroogd vuil of snot kan voorkomen bij de neus van je kat. Je kunt dit reinigen door het zacht en week te maken met een watje en lauwwarm water. Als het zacht is, veeg je het met een watje of tissue weg en dep je daarna met een droge tissue of een droog watje de neus weer droog.

Wat kun je nog meer doen om je huisdier goed te verzorgen?

Naast het verzorgen van de ogen, neus en oren van je dier, vergen ook de nagels en de vacht wat aandacht. Een kat houdt zijn nagels meestal op lengte door middel van het krabben aan een krabpaal of met behulp van speeltjes. Ook door het lopen op een ruwe ondergrond, zoals trottoirtegels buiten, blijven de nagels van je hond en kat op lengte. Wanneer de nagels toch te lang worden, kun je ze knippen. Je kunt dit doen met een nagelschaartje dat je gewoon bij de dierenwinkel kunt kopen. Knip de nagels niet te kort. Mocht je dit eng vinden, dan kun je ook vragen of de dierenarts je hierbij helpt.

Vachtverzorging van je hond of kat

Ook de vacht van je dier heeft verzorging nodig. Wat je precies moet doen, hangt af van het ras van je dier. Zo heeft een langharige Golden Retriever een andere verzorging nodig dan bijvoorbeeld een kortharige Chihuahua. Vraag eventueel bij de dierenarts of bij de fokker welke verzorging je jouw huisdier het beste kunt bieden. In de twee onderstaande artikelen gaan we dieper in op de verzorging van kat en hond.

Lees ook: ‘Kat verzorgen, waar moet je op letten?’ of ‘Hond verzorgen, waar moet je op letten?

Biologisch hondenvoer chunks vega

€ 1,83 € 3,65
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets in saus in 3 smaken

€ 7,16 € 10,69

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.