• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hypoallergene katten, waar moet ik op letten?

In Nederland heeft ongeveer 10% van alle mensen last van een allergie voor katten, maar een groot deel van hen zou wel graag een kat in huis willen. Een hypoallergene kat veroorzaakt minder symptomen bij mensen die een milde allergie hebben en daarom zijn ze de laatste jaren steeds populairder geworden. Op deze pagina kun je lezen hoe een allergie voor katten werkt, welke rassen er zijn en waar je per anti allergie kat op moet letten.

Waarom zijn sommige mensen allergisch voor katten?

Katten laten terwijl ze rondlopen huidschilfers, speeksel en urine achter en daar zit het eiwit Fel D1 in. Veel mensen denken nog dat een kattenallergie wordt veroorzaakt door de haren, maar dat is niet waar. Katten likken hun haren en het speeksel dat op de haren achterblijft zorgt ervoor dat iemand een allergische reactie krijgt.

Bij mensen die een allergie hebben, reageert hun lichaam heel heftig wanneer de allergenen in de luchtwegen terechtkomen. Ze kunnen last krijgen van prikkende ogen, niesaanvallen, een verstopte neus, traanogen, moeite met ademen en zelfs uitslag op de huid.

Sommige mensen krijgen pas een allergische reactie op het moment dat ze een kat aanraken, maar er zijn ook mensen die symptomen krijgen als ze alleen nog maar in dezelfde ruimte zijn als een kat. Het is afhankelijk van hoe zeer hun lichaam het Fel D1 eiwit als een gevaar ziet. Bij de meeste mensen komen de klachten op zodra ze in contact komen met de kat en verdwijnen ze weer op het moment dat het contact verbroken wordt. Mensen met een kattenallergie die langdurig in de buurt zijn van een kat, kunnen blijvende klachten houden, waar onder futloosheid, hoofdpijn, lichte spierpijn en algehele malaise.

Als je zeker wil weten dat je klachten worden veroorzaakt door je kat, kun je bij de huisarts een huidpriktest of bloedonderzoek laten doen. Bij milde klachten kun je ook medicijnen krijgen, zo kun je in de ruiperiode van je kat bijvoorbeeld een neusspray gebruiken om je luchtwegen weer vrij te maken. Mensen die huidklachten krijgen kunnen antihistamine pillen gebruiken om deze te verminderen.

Wat is een hypoallergene kat?

Als een kat hypoallergeen is, betekent dit dat simpel gezegd dat de kat minder allergenen verspreidt. Dit kan zijn omdat het lichaam minder van het Fel D1 eiwit produceert of omdat de kat weinig verhaart en daardoor weinig allergenen in het huis achterlaat. Mensen die bij andere katten een milde allergische reactie krijgen zijn vaak wel in staat om met een hypoallerene kat samen te wonen, want ze worden minder blootgesteld aan de allergenen.

Hierbij is het belangrijk om te weten dat er geen katten zijn die volledig hypoallergeen zijn, omdat er altijd huidschilfers en speeksel wordt losgelaten. De katten die als hypoallergeen worden gepresenteerd, laten minder los, waardoor de kans op een allergische reactie veel kleiner is. Mensen die een hele heftige allergie hebben, kunnen vaak ook bij deze rassen nog steeds een allergische reactie krijgen.

Een hypoallergene kat in huis halen

Voordat je met een kattenallergie een hypoallergene kat in huis haalt, is het verstandig om eerst op een andere plek te controleren of je echt geen symptomen gaat vertonen. Ga bijvoorbeeld eerst eens langs bij de fokker of bij iemand die al een kat van dat ras in huis heeft.

Op het moment dat je er pas achter komt dat je toch allergisch bent als je al een band met je kat hebt opgebouwd, is het namelijk erg moeilijk om ervoor te zorgen dat jullie toch in harmonie samen kunnen leven. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om je allergische reactie te laten verminderen:

  • Zoek een gladde vloer uit, dus geen hoogpolige vloerbedekking waar gemakkelijk dingen tussen kunnen blijven hangen. Parket, zeil, laminaat of tegels zijn een goede optie.
  • Kies ook voor zo min mogelijk meubilair dat is gemaakt van stof, ga bijvoorbeeld voor een bank van leer.
  • Schaf een stofzuiger met een speciale HEPA-filter aan.
  • Ventileer je huis iedere dag, door bijvoorbeeld de ramen tegen elkaar open te zetten.
  • Reinig gordijnen, dekens en (vloer)kleden met stoom
  • Was na het aanraken van je kat altijd je handen
  • Je kunt de kat maandelijks wassen met speciale shampoo
  • Houd je kat buiten de slaapkamers.
  • Borstel je kat met regelmaat en doe dat bij voorkeur buiten.

Deze stappen zijn niet alleen erg ingewikkeld en tijdrovend, het is ook niet gegarandeerd dat ze werken. In het ergste geval zal het erop neerkomen dat je alsnog afscheid moet nemen van je kat, wat voor jullie allebei niet leuk is. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een anti allergie kat, moet je altijd eerst goed nagaan of je ook daadwerkelijk minder last krijgt van je symptomen.

Bij de aanschaf van een nieuwe hypoallergene kat zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten, zo produceren mannetjes vaak minder allergenen dan vrouwtjes. Hetzelfde geldt voor kittens, katten die gecastreerd zijn en katten een donkere vacht hebben, zij geven allemaal minder allergenen af.

Verschillende rassen die als anti allergie kat worden aangemerkt

Er zijn een aantal specifieke rassen die worden aangemerkt als hypoallergeen, omdat ze bijvoorbeeld weinig haaruitval hebben of veel minder Fel D1 eiwit produceren. Hier kun je lezen welke rassen dat zijn en welke specifieke eigenschappen ze hebben. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke anti allergie kat bij jou zal passen.

Blauwe Rus

Een Blauwe Rus wordt ook wel als anti allergie kat aangemerkt omdat het ras een unieke dubbele vacht heeft. De boven- en ondervacht zijn even lang en de haren staan heel dicht op elkaar, waardoor een korte en zachte vacht ontstaat. Een bijkomend voordeel is dat een Blauwe Rus ook bijna niet verhaart, over het algemeen zijn er jaarlijks twee periodes dat de kat last heeft van haaruitval, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Ook wordt het ras geroemd om het feit dat ze van alle rassen het minste Fel D1 produceren.

Blauwe russen staan erom bekend dat ze erg lui zijn en heel erg gesteld zijn op hun rust. In een woning met veel bedrijvigheid en lawaai zal het ras zich nooit echt op zijn plek voelen. Naar vreemden toe zijn de katten niet bijzonder sociaal, maar ze zijn wel gehecht aan hun baasje.

Balinees

Deze slanke kat uit Indonesië heeft een hele korte ondervacht die halflang en ontzettend zacht is. Het ras verhaart niet veel en daarom wordt het vaak genoemd in de lijstjes met anti allergie katten. Op het gebied van onderhoud hoef je ook weinig naar de vacht om te kijken, eens per week even de borstel er doorheen halen is genoeg om alle loszittende haren te verwijderen.

Baasjes zullen merken dat de Balinees een hele aanhankelijke kat is, die niet goed alleen kan zijn. Net als de andere kattenrassen uit Azië is het ras ook erg actief en spraakzaam. Je aandacht zal worden getrokken met een miauw en worden beloond met luid gespin.

Bengaal

Van de Bengaal is er geen bewijs dat het ras minder Fel D1 eiwit produceert, maar het wordt wel vaak door fokkers beweerd. Dat de vacht veel minder verhaart dan bij andere katten is wel een feit en daarom wordt de Bengaal als anti allergie kat aangeprezen. Bengalen hebben geen ondervacht en daarom wordt het sterk afgeraden om de vacht te borstelen.

Qua karakter is de Bengaal echt een alerte kat die vrij veeleisend kan zijn. Van jou als baasje wordt namelijk verwacht dat je de kat regelmatig uitdaagt en vermaakt. Beginnende katteneigenaren wordt afgeraden om een Bengaal in huis te halen, omdat het best overweldigend kan zijn. Een hoge krabpaal is voor Bengalen perfect, want in klimmen vinden ze fantastisch. Verder is deze anti allergie kat ook dol op water, er zijn baasjes die hun Bengaal wel eens mee onder de douche of in bad nemen.

Siberische kat

Het zal veel mensen verbazen dat ook de Siberische kat als anti allergie kat wordt gezien, maar het is toch echt waar dat de huid van het ras minder van het Fel D1 eiwit produceert dan de gemiddelde kat. De lange haren vallen bijna niet uit, waardoor de allergenen ook minder gemakkelijk worden verspreid. Ook klit de vacht niet, het is dus niet nodig om de kat meer dan eens per week te borstelen, alleen in de periodes van rui is dagelijks borstelen wel een vereiste.

Siberische katten zijn net iets groter dan andere rassen en je moet er rekening mee houden dat ze genoeg ruimte nodig hebben om te bewegen. Het liefst creëer je een plek waar de kat zonder zorgen kan klimmen en springen. Met kinderen samenwonen is voor deze anti allergie kat geen enkel probleem, ook met honden en andere katten kan het ras gemakkelijk overweg.

Cornish Rex

Het bijzondere aan de anti allergie kat Cornish Rex is dat het ras alleen een ondervacht heeft, terwijl andere katten ook een midden- en bovenvacht hebben. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen heel erg zacht zijn, maar ook dat ze minder uitvallen. De allergenen van de kat worden zo minder snel achtergelaten, waardoor je ook minder last krijgt van symptomen van je allergie.

Houd er rekening mee dat de Cornish Rex een erg knuffelig ras is, dat zich erg hecht aan zijn huishouden. De katten zijn altijd op zoek naar aandacht en ze spelen heel graag. Als er iemand in het gezin is die echt niet tegen katten kan, zal het moeilijk worden om deze kat bij die persoon uit de buurt te houden.

Devon Rex

De anti allergie kat Devon Rex is te vergelijken met de hierboven beschreven Cornish Rex, beide rassen hebben alleen een ondervacht. Het grote verschil is dat de Devon Rex nog minder haar heeft, waardoor de kans op verspreiding van allergenen nog kleiner is.

Ook dit ras heeft een erg aanhankelijk karakter en kan niet voor een langere tijd alleen gelaten worden. Het weinige haar zorgt er ook voor dat de huid van de kat goed te zien is en daarom moet je de kat altijd extra goed beschermen tegen de zon. Ook hebben ze het snel koud, waardoor ze in de winter bijvoorbeeld bij je in bed onder de dekens komen liggen. De dunne vacht is heel handig voor allergieën bij mensen, maar kan bij de kat voor veel ongemakken zorgen, voor de aanschaf moet je er rekening mee houden dat het ras een vergroot risico op verschillende gezondheidsproblemen heeft, wat je veel tijd en geld kan kosten.

Sphynx

Veel mensen denken dat de Sphynx een hypoallergene kat is omdat deze geen haren heeft, maar dat is niet waar. Niet de haren maar de huidschilfers, het speeksel en de urine van een kat zorgen ervoor dat iemand een allergische reactie krijgt.

Wat wel zo is, is dat de allergenen van de kat minder goed worden verspreid, omdat de kat geen haren achterlaat. Je moet er wel rekening mee houden dat een haarloze kat weer hele andere speciale zorg nodig heeft. Op de huid blijft vaak een soort olie achter en dat kan voor vlekken op je kleding en meubilair zorgen.

LaPerm

In Nederland is de uit het Amerikaanse Oregon afkomstige LaPerm nog een relatief onbekend ras. Pas sinds 2015 is de kat hier als officieel ras erkend. De krullende vacht van het ras is erg opvallend en valt bijna niet uit. Klitten kunnen wel in de vacht gaan zitten en daarom is het belangrijk dat je de kat een paar keer per week kamt.

Van origine is de LaPerm een boerderijkat met veel energie. De katten zijn gewend om alleen buiten op het erf te zijn en kunnen daardoor goed alleen zijn en voor zichzelf zorgen. Uit deze achtergrond komt ook de drang om te jagen op bijvoorbeeld vogels en muizen. Dat betekent niet dat de kat niet sociaal is, want het ras is ook dol op knuffelen.

Lees ook onze blog: Welke katten verharen niet of weinig?
Meer over verschillende kattenrassen

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.