• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Welke katten verharen niet of weinig?

Sommige mensen lijkt het best gezellig om een kat in huis te hebben, maar het idee dat ze dan overal kattenharen zullen vinden staat ze erg tegen. Ze hebben geen zin om elke dag te moeten stofzuigen of om altijd aan hun kleding te plukken. Een kat die niet verhaart kan dan een hele goede uitkomst zijn. Op deze pagina hebben we een aantal katten die niet verharen voor je op een rijtje gezet.

Zijn katten die niet verharen geschikt voor mensen met allergieën?

Als iemand een allergie voor katten heeft, wordt dat niet alleen veroorzaakt door de haren, maar vaak ook door de huidschilfers, het speeksel en urine. Zelfs wanneer een kat helemaal geen haar heeft, kan er nog een allergische reactie optreden. Mensen die een lichte allergische reactie vertonen, kunnen wel minder klachten krijgen.

Andersom is hetzelfde waar. Een kat die veel haren heeft, zal op meer plekken haren achterlaten die met speeksel zijn besmet, waardoor iemand een meer heftige allergische reactie kan krijgen. Katten die niet verharen zijn dus niet per se de oplossing voor iedereen die een allergie voor katten heeft.

Sphynx

Zodra je het over hebt over een kat die niet verhaart, denkt iedereen natuurlijk meteen aan de Sphynx. Deze katten zijn van nature helemaal haarloos en hebben daardoor een bijzonder uiterlijk.

Houd er wel rekening mee dat dit ras weer zijn eigen problemen heeft. De huid laat namelijk wel talg los, waardoor je soms vlekjes op je meubilair krijgt. Als je op zoek bent naar katten die niet verharen omdat je je niet te veel zorgen wil maken over het onderhoud, dan is dit ras niet de juiste keuze voor jou.

Exotische korthaar

Dit ras heeft een dikke en dichte vacht, waardoor de haaruitval van de kat heel laag is. Af en toe kammen om losse haren te verwijderen is eens in de twee weken wel echt nodig. De kat lijkt door de platte neus en ronde kop op een Pers, maar het voordeel is dat dit ras behoort tot de katten die niet verharen.

Door de chagrijnige blik in de ogen denk je misschien al snel iets anders, maar het ras is erg ontspannen en past zich gemakkelijk aan de omgeving aan. Geef de kat voldoende aandacht en liefde, want daar is dit ras echt dol op.

Blauwe Rus

Van alle katten die niet verharen is de Blauwe Rus misschien wel de populairste, houd er dus rekening mee dat je flink in de buidel zal moeten tasten als je het ras in huis wil halen. Wat betreft de haaruitval van de kat kun je erop rekenen dat ze eens of twee keer per jaar een periode hebben waarin ze hun haren verliezen. Na 2 tot 3 weken is deze periode weer voorbij.

Van nature is de kat erg nieuwsgierig, maar ook lui en ontspannen. Als je zou willen is het heel gemakkelijk om de kat te trainen. Ze hebben een elegante uitstraling en zijn gespierd gebouwd, je kat zal zeker veel bekijks hebben in de buurt!

Birmaan

Als je de kat ziet zal je waarschijnlijk niet meteen denken dat het ras tot de katten die niet verharen behoort, want het beest heeft een hele weelderige vacht. Toch is het een kat die niet verhaart, omdat het haar niet zo snel klit en daardoor minder snel uitvalt.

Het ras heeft een heel zachtaardig karakter en kan gemakkelijk met andere huisdieren of kinderen samenleven. Daarbij raken de katten heel gemakkelijk gehecht aan hun baasjes, waardoor je er al snel een vriend voor het leven bij hebt.

Dingen die je kunt doen om de haaruitval van je kat te verminderen

Als je al een kat in huis hebt, maar toch wel erg schrikt van de hoeveelheid haren die er aan je bankstel blijven kleven, zijn er gelukkig nog een aantal dingen die je kunt doen. Het is niet nodig om je kat meteen om te ruilen voor een kat die niet verhaart.

Om te beginnen kun je de haaruitval van je kat verminderen door zelf regelmatig je kat te borstelen. Voornamelijk in het voor- en najaar verharen katten extra veel, omdat ze een vacht nodig hebben die beter bij de temperaturen van het seizoen past. Alle loszittende haren die je alvast weg borstelt, kunnen niet meer ergens anders in je huis terechtkomen. Let daarbij wel op dat je niet te veel borstelt, want dan stimuleer je juist weer de aanmaak van nieuwe haren, waardoor het verharen alleen maar erger zal worden. Zorg ervoor dat je een borstel hebt die speciaal is ontwikkeld om losse haren weg te halen.

De juiste voeding kan ook helpen om de haaruitval van je kat tegen te gaan. Brokken of natvoer met een hoog gehalte omega 3 en 6 zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van de vacht van je kat verbetert. Dit is niet alleen goed voor katten die niet verharen, maar juist ook voor katten die wel veel haar kwijtraken. Probeer altijd om je kat een tijd lang hetzelfde voer te geven, je zal namelijk pas na een maand of drie merken of de haaruitval van je kat minder wordt.

Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets in saus in 3 smaken

€ 7,16 € 10,69

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.