Je huis en buitenruimte huisdierproof inrichten

Verwacht je binnenkort een hond of kat in je huishouden te verwelkomen? Dan kun je er vooraf voor zorgen dat je huis en buitenruimte zo huisdierproof mogelijk zijn. Daarmee zorg je voor een veilige én prettige leefomgeving voor je dier.
Een veilig huis voor je hond of kat
In de eerste plaats wil je natuurlijk graag dat je huisdier veilig is in zijn nieuwe leefomgeving. Mogelijk moet je hiervoor in huis wat kleine aanpassingen doen. Zorg ervoor dat je dit inventariseert voordat je je dier in huis verwelkomt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Bovendien, als jouw huisdier straks bij je woont, is de kans groot dat je je handen al vol hebt aan het verzorgen én spelen met je nieuwe huisgenoot.
Zo maak je je woning huisdierproof
- Pas op met giftige planten! Niet alle planten zijn even veilig voor je nieuwe huisgenoot. Zo kunnen dieffenbachia’s, philodendrons en lelies voor nare situaties zorgen als je dier hier per ongeluk zijn tanden in zet. Op de website van het LICG vind je een handig overzicht van giftige planten voor je huisdier. Ook vind je in het volgende artikel meer informatie over giftige planten voor katten. Zorg ervoor dat deze planten op een plek staan waar je dier niet bij kan, of nog beter; haal ze weg.
- Geen eten laten rondslingeren: Wij mogen dan dol zijn op chocolade op zijn tijd, voor honden is de stof theobromine die erin zit dodelijk. Laat daarom geen snoepjes in huis slingeren. En besef dat ook andere etenswaren giftige stoffen voor huisdieren kunnen bevatten. Pas daarnaast op met glazen wijn of bier; alcohol is heel gevaarlijk voor je dier. Ook botjes van vlees houd je uit de buurt van je dier. Gekookte kippenbotjes kunnen versplinteren en schade aan de bek van je dier veroorzaken.
- Traphekjes plaatsen: Wil je dat je dier niet boven komt? Of zijn er ruimtes waar bijvoorbeeld giftige stoffen staan? Voor je hond kan het helpen om een traphekje te plaatsen. Katten willen hier nog weleens overheen springen.
- Pas op met kabels: Als je hond of kat zijn tanden in een kabel zet, kan dit gevaarlijke gevolgen hebben. Werk kabels daarom het liefst netjes weg met een kabelgootje.
Komt er binnenkort een hond bij jou in huis wonen? In de blog ‘Een hondvriendelijk huis’ vind je allerhande praktische tips om je huis klaar te maken voor de komst van je dier.
Of verwelkom je binnenkort een kat of kitten? Dan kun je je voorbereiden op de komst van je dier met behulp van het artikel ‘Tips voor een katvriendelijk huis’
Een veilige tuin voor je hond of kat
Misschien heb je een fijne tuin of een mooi terras of balkon en wil je dat je huisdier hier ook van kan genieten. Dan is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je buitenruimte een veilige plek is. Een balkon op hoogte of een terras en tuin langs een drukke weg kun je voor katten het beste afbakenen. Hiermee voorkom je dat ze onverhoopt in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met gaas of door een beschermnet te spannen. Katten zijn razendsnelle klimmers dus plaats geen containers, bomen of stoelen in de buurt van de schutting. Ook voor honden kan het veilig zijn om de tuin af te bakenen, zeker in het geval van een tuin langs een drukke weg of wanneer je hond een ‘wegloper’ is.
Zo maak je je tuin huisdierproof:
- Afbakenen: Zoals genoemd is het verstandig een deel van de tuin af te bakenen en zo te voorkomen dat je dier in gevaarlijke situaties terechtkomt. Als je over heel veel ruimte beschikt, kan een grote ren – zeker voor katten – ook een goede oplossing zijn. Een andere optie is om je huisdier een tuigje om doen.
- Giftige tuinplanten: In de tuin is veel groen te vinden. Dat zorgt voor sfeer en is ook nog eens goed voor het milieu! Maar, sommige tuinplanten kunnen giftig zijn voor je hond of kat. Controller daarom ook of de planten in jouw tuin veilig zijn voor je huisdier.
- Schaduwplekjes: De temperaturen kunnen op mooie zomerdagen soms flink oplopen. Dan brengen we maar wat graag onze tijd door in de tuin. Heerlijk! Maar, het kan ook té warm worden. Je huisdier kan dan oververhit raken. Zorg er daarom voor dat er altijd schaduwplekjes zijn waar je dier de koelte op kan zoeken. Zet daarnaast altijd drinkwater voor je dier klaar en ververs dit regelmatig.
- Ruim op: Pas op met giftige zaken zoals bijvoorbeeld onkruidverdelgers. Zorg er ook voor dat je dier niet bij de afvalcontainers kan en houdt de deur van de garage gesloten. Heb je buiten gegeten? Ruim dan ook de etensresten op. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor je dier en kunnen daarnaast ongedierte aantrekken.
Een fijne plek in huis voor je huisdier
We hebben het inmiddels al uitgebreid gehad over hoe je een huis en buitenruimte veilig inricht voor je hond of kat. Maar naast veilig is het natuurlijk ook prettig als het er een beetje leuk voor hem is! Je kunt namelijk net even dat beetje extra doen om van je tuin of huis een fijne plek voor huisdieren te maken. Zo zijn honden dol op graven, maar vind je het waarschijnlijk niet zo prettig als dit midden in je mooie border gebeurt. Je kunt je hond daarom een zandbak geven of een afgebakend stuk in de tuin waar hij zich naar hartenlust kan uitleven. Voor katten kan het een feest zijn om in de tuin op ontdekkingstocht te gaan. Zorg voor voldoende prikkels. Ook binnenshuis zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je dier het naar zijn zin te maken. Katten zijn bijvoorbeeld dol op verstopplekjes en klimmogelijkheden. Zorg daarom voor voldoende schuilplekjes, het liefst in de hoogte, en een mooi klimmeubel.
5x deze spullen moet je in huis hebben
Om het je dier zo goed mogelijk naar zijn zin te maken, hebben we een aantal extra tips voor je. Met deze spullen voelt je dier zich al snel helemaal thuis.
- Een mand, bench of andere plek waar je dier kan slapen of zich terug kan trekken.
- Speeltjes en andere producten om je dier te stimuleren en aan zijn natuurlijke behoeftes te voldoen.
- Gezonde en lekkere snacks waar je je dier zo nu en dan mee kunt verwennen
- Voer- en waterbakken (ook voor buiten).
- Een kattenbak voor de kat.