Kan mijn huisdier corona krijgen? Veelgestelde vragen over het coronavirus

De afgelopen maanden staat alles in het teken van het coronavirus. Dit virus is een zoönose, een ziekte die van dier op mens overgaat. Het is zeer besmettelijk en het kan gevaarlijk zijn. Voor baasjes levert dit veel vragen op, zoals ‘Kan mijn huisdier corona krijgen?’ Wij vertellen meer over het virus en wat dit voor jou en je huisdier kan betekenen.
Wat is het coronavirus?
Het coronavirus heet ook wel het SARS-CoV-2 virus. Dit is een besmettelijk virus dat gevaarlijk kan zijn. Het kan een ernstige longontsteking veroorzaken en je kunt er flink ziek van worden of zelfs aan overlijden. Hoe ziek je ervan wordt verschilt van persoon tot persoon. Voor meer informatie over het coronavirus bij mensen verwijzen we je graag door naar het RIVM.
Wat zijn zoönosen?
Het coronavirus is een zoönose. Dat wil zeggen dat het een virus is dat overspringt van dier op mens. Waar het virus zijn oorsprong heeft gevonden is niet exact duidelijk. Dit virus is niet de enige zoönose. Er zijn nog talloze andere voorbeelden. Enkele bekende zoönosen zijn:
- Rabiës (hondsdolheid, dit komt in Nederland vrijwel niet meer voor bij huisdieren. Er wordt voornamelijk tegen gevaccineerd als je met je dier naar het buitenland wil reizen.)
- Het hantavirus
- De ziekte van Lyme
- Q-koorts
- Vogelgriep
Kan mijn dier corona krijgen?
Er zijn gevallen bekend dat dieren in Nederland ook met het coronavirus besmet zijn geraakt. Denk hierbij aan de nertsen in de vele fokkerijen die inmiddels geruimd zijn. Maar, er zijn ook enkele honden en katten geweest die met het virus besmet werden. In deze gevallen waren de baasjes ook besmet en is het aannemelijk dat de baasjes hun dier besmet hebben en niet andersom. Er zijn namelijk geen gevallen bekend, en ook geen aanwijzingen, dat een hond of kat een mens kan besmetten. Ook zijn er geen aanwijzingen dat honden of katten elkaar hiermee kunnen besmetten.
Hoe herken ik of mijn dier gezond is?
Om te weten of je hond of kat gezond is, is het belangrijk dat je het gedrag van je dier goed kent. Wijkt dit gedrag af? Dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is met je dier. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat hij ziek is, of sterker nog, het coronavirus heeft. We schreven twee uitgebreide blogs over hoe je kunt herkennen of je dier gezond is:
Gedumpte dieren door corona
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het coronavirus zult oplopen via je hond of kat. Dit is ontzettend belangrijk! Tijdens de eerste coronagolf zagen verschillende asielen en opvangcentra namelijk een grote toestroom aan mensen die afstand wilden doen van hun huisdier, waarschijnlijk uit angst dat het dier hen zou besmetten. Hier zijn dus geen aanwijzingen voor.
Lekker knuffelen
In principe kun je dus heerlijk knuffelen met hond of kat. Het RIVM geeft nog wel enkele adviezen:
- Heeft niemand in het huishouden klachten en is het dier ook niet ziek, dan is er niets aan de hand en kan het dier gewoon naar buiten.
- Heeft niemand in het huishouden klachten, maar is het dier wel ziek, dan is de kans klein dat er sprake is van het coronavirus. Het dier kan gewoon naar buiten, maar als je het prettig vindt, kun je natuurlijk een dierenarts raadplegen.
- Heeft iemand in het huishouden coronaklachten, maar is het dier niet ziek, dan is er een kleine kans dat je dier besmet wordt. Laat jezelf testen en vermijd intensief contact met je dier voor de zekerheid, tot de uitslag bekend is.
- Heeft iemand in het huishouden coronaklachten en is het dier ook ziek, dan is de kans alsnog klein dat het dier met corona besmet is. Voor de zekerheid bezoek je even geen plekken waar veel dieren bij elkaar komen en laat je jezelf testen.
Wat een aandacht!
Waar we voorheen vaak langer van huis waren door werk en andere verplichtingen, zijn we sinds de uitbraak van het coronavirus vaker thuis. Dat is even wennen voor ons mensen, maar ook voor onze huisdieren. Probeer een goede balans aan te houden en ga niet ineens veel meer of langer wandelen met je hond dan voorheen. Als je dit graag zou willen, is het goed om dit rustig op te bouwen. Maar, gun je dier ook ruimte voor zichzelf, waar hij zich terug kan trekken en tot rust kan komen.