• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat bedelt? 5 tips om dit af te leren!

Begint je kat al te miauwen wanneer jij maar een stap in de keuken zet, of is hij niet meer te houden als de koelkastdeur opengaat? Een kat die bedelt of continu op eten is gefixeerd, kan heel storend zijn. Daarom vijf tips om bedelen bij je kat af te leren.

1. Wees consequent

Als een kat bedelt komt dit vaak grotendeels door de eigenaar of verzorger – hoe confronterend dit misschien ook is. Heb je een keer toegegeven tijdens het eten? Je kat zal die ene keer voor altijd onthouden en probeert nu iedere keer als jij wat te eten pakt ook iets voor hem bij je los te peuteren. Je kunt dit alleen maar afleren door consequent te zijn en hem niet telkens eten te geven als jij ook eten pakt. Het kan daarnaast helpen om je kat op vaste tijden te voeren.

2. Laat je kat ergens aan wennen

Moet je kat op dieet, of wil je overstappen op ander voer? Dan is het goed om dit rustig aan te pakken. Van iedere dag een snoepje naar geen snoepjes zou je kat niet begrijpen. Het is dan geen verrassing dat je kat gaat bedelen. En ook van een ad libitum dieet (wanneer hij zelf wil), naar voer krijgen op vaste tijden is voor je kat onverklaarbaar. Pak dit dus stap-voor-stap aan.

3. Zorg voor uitdaging

Het klagende miauwen van een kat hoeft niet per se te wijzen op bedelen om voedsel; hij kan ook gewoon om aandacht vragen. Geef je kat daarom niet alleen aandacht door middel van eten, maar probeer ook regelmatig met hem te spelen en te knuffelen. Ook uitdaging tijdens het eten kan helpen – met een voerbal of een voerpuzzel bijvoorbeeld. Hierbij moet je kat actief op zoek naar het lekkers. Uitdagend en gezond!

4. Geef goede voeding

Katten hebben een neus voor kwaliteit; ze hebben liever wat minder goed eten, dan veel kwalitatief slechte voeding. Dit is ook de reden waarom sommige katten zo enorm kieskeurig zijn. Kies daarnaast voeding die de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen bevat. Op die manier heeft je kat minder snel een hongergevoel en zal hij minder snel bedelen om een extra snoepje of meer brokken.

5. Laat je kat schrikken

Als je kat bedelt of ander ongewenst gedrag vertoont – zoals op het aanrecht of op tafel springen als daar eten staat – dan is boos worden misschien voor de hand liggend, maar het is absoluut geen oplossing! Je kat wordt bang, krijgt stress en jullie onderlinge band kan eronder lijden. Het is beter om je kat te belonen als hij gewenst gedrag vertoont. Of hem de ongewenste acties te laten associëren met iets vervelends. Maar dit gevoel moet niet gekoppeld worden aan jou. Laat een kat bijvoorbeeld kort schrikken als hij boven op het aanrecht wil springen door een sleutelbos op de grond te gooien, maar doe het zo dat hij niet ziet dat jij dat doet.

Bekijk hier meer tips voor het afleren van ongewenst gedrag.

Biologische filets met kip in saus

€ 19,46
Biologische filets met rund in saus

€ 19,46
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 19,46

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.