• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Puberteit bij een hond, lees hier alle tips

Honden zijn soms net mensen en daar horen ook hormonale veranderingen bij. Niet iedereen houdt er bij de aanschaf van een puppy rekening mee, maar ook honden zullen op een bepaald moment in de puberteit komen. Natuurlijk wil jij als baasje weten waar je tijdens de pubertijd van je hond op kunt rekenen en wat je kunt doen om je hond zo goed mogelijk te helpen. Wij vertellen je hier alles wat je moet weten over deze fase.

Wanneer begint de pubertijd van je hond?

Wanneer je hond precies in de puberteit komt, hangt af van het ras. Over het algemeen kun je stellen dat de puberteit bij kleine honden iets eerder begint dan bij grotere rassen. Grofweg begint de puberteit wanneer je hond tussen de 6 en 12 maanden oud is. Je hoeft gelukkig niet tot op de dag af te weten wanneer de pubertijd van je hond begint, want de symptomen zijn overduidelijk.

In de eerste fase van de puberteit van je hond zal je merken dat het moeilijk is om je hond te laten luisteren. Je was net zo blij dat je hond altijd braaf op al je commando’s reageerde, maar nu lijkt het wel alsof hij je niet eens hoort. Er is niks over van die lieve puppy die altijd zo gehoorzaam was en je altijd overal achterna liep.

Verder kun je verwachten dat je hond opeens weer aan de lijn gaat trekken, zal uitvallen naar andere honden, tegen je opspringt, vaker wegloopt, koppig is en minder snel en vaak gehoorzaam is. Je hond gebruikt deze fase van de pubertijd namelijk voor het opzoeken van grenzen en te leren om zelf keuzes te maken. Net een beetje als bij puberende kinderen dus.

Voor jou als baasje is het goed om te weten dat deze fase niet voor altijd zal duren. Sommige honden, voornamelijk de kleinere rassen, hebben maar een paar dagen last van deze pubertrekjes, bij de meeste honden houdt de fase een paar weken aan.

Lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit van je hond

Nadat de eerste fase van de puberteit is voltrokken, begint ook het lichaam van je hond te veranderen. Net als bij tieners gaat alles groeien, waarbij er soms ook een groeispurt te zien is. Je hond kan zich hier een beetje oncomfortabel bij gaan voelen en dat zie je terug in het gedrag. Zo kan je hond bijvoorbeeld opeens heel angstig reageren op nieuwe situaties of angsten ontwikkelen voor bekende situaties.

Bij teefjes moet je als baasje tijdens de pubertijd van je hond extra goed opletten, zij zullen in deze fase ook voor de eerste keer loops worden. Dit merk je niet altijd aan het feit dat er bloed te zien is, omdat sommige teefjes dit zelf heel snel schoonmaken. Een duidelijk signaal dat een teefje loops is, is wanneer de geslachtsdelen gezwollen zijn. Tijdens deze periode is het verstandig om je teefje altijd aan de lijn te houden, zodat ze niet gedekt kan worden en geen agressie naar andere honden kan vertonen. In ons artikel ‘’Mijn hond is loops, wat nu?’’, vind je meer informatie en tips over het omgaan met een loopse teef.

Rond de leeftijd van 1,5 jaar zijn de meeste honden volledig lichamelijk volwassen. Bij kleine rassen is dit weer iets eerder dan bij de grotere rassen, sommige honden zijn pas op hun derde levensjaar volledig lichamelijk volwassen. Vanaf dit moment wil je hond graag zijn positie binnen jullie huishouden bevestigen, waardoor er soms sprake kan zijn van agressief gedrag.

In totaal duurt de pubertijd van je hond dus tussen de 1,5 en 3 jaar. In deze periode zijn er afwisselende fases waarin je zal merken dat het gedrag van je hond verandert. Dit komt door de hormonen die in het lichaam van je hond actief zijn. Het is dus goed om je te bedenken dat je hond hier zelf geen invloed op heeft.

Tips voor het omgaan met de puberteit van je hond

De manier waarop jij met je hond in de pubertijd omgaat, is bepalend voor hoe het karakter van de hond zich zal ontwikkelen. In de eerste plaats is het erg belangrijk dat je nooit het conflict opzoekt met je hond. Als hij in de eerste fase vaak wegloopt, kun je er beter voor kiezen om je hond alleen nog maar aangelijnd uit te laten, zo voorkom je dat je je hond de hele tijd terug moet roepen en geïrriteerd raakt.

Bij angst in de tweede fase is het belangrijk dat je je hond niet te veel verwent, maar ook niet forceert om dingen te doen. Door je hond te troosten leer je je hond namelijk aan dat de angst gegrond is, waardoor je hond er minder snel overheen zal groeien. Leg dus vooral de nadruk op de dingen die wel leuk zijn.

De puberteit van je hond is een interessante en soms ronduit vervelende fase. Als baasje heb je erg veel geduld nodig om ervoor te zorgen dat je hond er zo goed mogelijk doorheen komt. Wij wensen je erg veel succes en vergeet niet dat ook deze fase uiteindelijk weer over zal gaan!

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.