• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Welke planten zijn giftig voor honden?

Het is tegenwoordig heel erg hip om je woning vol te zetten met kamerplanten, maar veel mensen vergeten dat er een aantal giftige planten voor honden zijn. Die ene plant die zoveel sfeer in je huis brengt, zou er dus best eens voor kunnen zorgen dat je trouwe viervoeter ziek wordt. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet welke planten je moet vermijden en wat je moet doen als je hond een giftige plant heeft gegeten.

Hoe reageren honden op giftige planten

De reactie die een hond op een giftige plant heeft kan per soort verschillen, maar er zijn een aantal algemene symptomen die een hond van een giftige plant kan krijgen. In de eerste plaats gaat het natuurlijk om problemen met de maag of de darmen. Deze kun je herkennen doordat de buik van je hond borrelt, hij meer dan normal smakt, slikt, geeuwt en boert en winderig is. Sommige honden gaan bij misselijkheid gras eten, terwijl sommigen juist hun eten laten staan. Bij overgeven en/of diarree weet je zeker dat je hond last van zijn maag en darmen heeft.

Andere symptomen zijn het vertonen van hyperactief gedrag zoals rondspringen en blaffen. Je hond kan ook koud aanvoelen of wijde pupillen hebben. Bij heftige allergische reacties kan je hond ook gaan trillen en eventueel kortademig worden.

Welke planten zijn giftig voor honden?

Op dit moment zijn er twee kamerplanten die erg populair zijn, maar die helaas giftig kunnen zijn voor je hond. De eerste is de Monstera, ook wel bekend als de gatenplant. Zodra je hond hier van eet kan hij last krijgen van huidirritatie, waardoor hij meer dan normaal gaat krabben en misschien wel open wonden krijgt. Ook de luchtwegen van je hond kunnen door de Monstera geïrriteerd raken en dat kan voor problemen met slikken en ademhalen zorgen.

De andere populaire kamerplant is de Dieffenbachia. Deze plant is gemakkelijk in het onderhoud en groeit snel, waardoor de populariteit in de laatste jaren flink is gegroeid. Voor je hond is helaas de gehele plant giftig. Als hij van de plant eet, kan dat zorgen voor buikkrampen en zwellingen in de keel, lippen en tong. Hierdoor ontstaat er een kans dat je hond stikt.

Voor allebei de planten geldt dat ze alleen giftig zijn als je hond er aan likt op op kauwt. Als ze er alleen langs lopen of er aan ruiken heeft dat geen vervelende gevolgen. Bij niet giftige planten voor honden hoef je je geen zorgen te maken als je hond er op kauwt, dat is alleen zonde voor het uiterlijk van de plant.

Hoe voorkom ik dat mijn hond giftige planten voor honden eet?

Natuurlijk is ook in dit geval ook voorkomen altijd beter dan genezen. Nu je het antwoord op de vraag ‘’Welke planten zijn giftig voor honden?’’ weet, kun je er het beste voor zorgen dat je deze giftige planten voor honden helemaal niet in huis hebt. Er zijn voldoende niet giftige planten voor honden die net zo veel sfeer in je huis kunnen brengen.

Als je de planten toch al in huis hebt, kun je er het beste voor zorgen dat ze op een plek staan waar je hond er niet bij kan. Zet ze op een tafel of gebruik een speciale planten verhoger. Je hond kan niet van de plant eten als deze buiten bereik staat.

Een andere oplossing is om je hond te trainen om niet van de plant te eten. Zorg ervoor dat hij afgeschrikt wordt zodra hij in de buurt van de plant komt, zodat hij weet dat hij uit de buurt moet blijven. Doe dit ook bij niet giftige planten voor honden, zo weet je zeker dat je hond een afkeer van planten krijgt en ook buiten niet per ongeluk in een giftige plant bijt.

Onthoud ook dat honden vaak van een plant eten omdat ze zich vervelen. Je kunt dus proberen om je hond af te leiden door met hem te spelen. Ook kauwspeeltjes kunnen hierbij helpen. Als je hond iets anders heeft om op te kauwen zal hij de plant vanzelf met rust laten.

Wat moet ik doen als mijn hond vergiftigd is door een plant?

Wanneer je hond een giftige plant heeft gegeten, moet je eigenlijk dezelfde stappen ondernemen als bij iedere andere vergiftiging. Je kunt zelf proberen om de hond te laten braken, zodat de giftige stoffen zo snel mogelijk weer uit zijn lichaam verdwijnen en niet verder in zijn bloedbaan terechtkomen.

Bij spoed kun je je hond zelf laten overgeven door je vinger achter in zijn keel te steken. Dit is zowel voor jou als voor je hond niet erg prettig en daarom moet je altijd naar de dierenarts gaan als daar voldoende tijd voor is. Daar krijgt je hond namelijk een injectie met Apomorfine, een middeltje dat braken zal opwekken. Binnen enkele seconden zal je hond daarvan gaan braken, waardoor het probleem snel wordt opgelost. Dat is natuurlijk nog steeds vervelend, maar wel de meest prettige optie voor jullie allebei.

Het is het beste om je hond binnen een half uur te laten braken. In de meeste gevallen hebben de giffen dan niet voldoende tijd om helemaal in het lichaam van je hond door te dringen. Controleer ook altijd het braaksel van je hond om te zien of de plant er volledig uit gekomen is. Pas dan weet je zeker dat je hond weer helemaal oke is.

Na de vergiftiging moet je een aantal dagen extra goed op je hond letten. Kijk of hij voldoende eet, drinkt, plast en poept. Het is niet de bedoeling dat hij diarree krijgt of lamlendig wordt. In principe moet je hond snel weer de oude zijn. Als dat niet zo is, geeft het aan dat je hond helaas toch ziek is geworden van de giftige stoffen. Neem in dit geval altijd contact op met de dierenarts.

Lees ook eens één van onze andere blogs:
Je tuin hondvriendelijk maken | Tips en advies
Goede huisvesting voor je hond
Informatie waarom een hond mogelijk niet eet
Een pup opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en wat je moet weten

Biologische vegan hondenkoekjes voor kleinere honden

€ 4,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.