• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Rhodesian Ridgeback honden

De Rhodesian Ridgeback heeft zijn naam te danken aan de opmerkelijke strook haren op de rug die tegen de groeirichting van de rest in gaat. Dit wordt ook wel een ridge of pronk genoemd. Andere namen voor het ras zijn de Pronkrug of Afrikaanse Leeuwhond. In Nederland wordt dit hondenras steeds populairder en dat is helemaal niet zo verbazingwekkend. Wil jij meer over dit bijzondere ras weten? Lees dan snel verder!

De oorsprong van Rhodesian Ridgebacks

Van origine komt de Rhodesian Ridgeback uit Zuid-Afrika, om meer precies te zijn in Rhodesië, een voormalige kolonie van Groot-Brittanië. Vandaag de dag is dat de regio waar nu Zimbabwe is. Het ras is ontstaan uit een kruising van een inheemse Zuid-Afrikaanse hondensoort en een hondensoort die door de Britten is meegenomen, zoals een Bulldog, Mastiff, Greyhound, Terrier, Pointer of Bloedhond. Bij hun terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk, hebben de kolonisten de hond met zich mee genomen.

De Rhodesian Ridgebacks werden voornamelijk gebruikt om te jagen op wilde dieren. Door het grote formaat, flinke uithoudingsvermogen en wendbaarheid van de hond werd deze zelfs gebruikt om leeuwen uit de buurt te houden van wild dat door jagers was geschoten. Buitenom de jacht werd de hond ook gebruikt om het erf te bewaken, het ras is er dus van begin af aan aan gewend om onder de mensen te zijn en bevelen op te volgen.

Uiterlijke kenmerken van Rhodesian Ridgebacks

We hebben het al eerder benoemd, de kenmerkende streep op de rug van dit ras. Deze begint net achter de schouders en loopt smal af richting de heupen. Iedere ridge heeft twee kruinen die in het bredere gedeelte recht tegenover elkaar liggen.

Het ras heeft een atletische en symmetrische bouw. Een reu heeft een schachthoogte tussen de 60 en 70 centimeter met een gewicht van ongeveer 40 kilogram, teefjes worden over het algemeen tussen de 60 en 65 centimeter hoog en wegen rond de 30 kilogram.

Rhodesian Ridgebacks hebben een korte, dikke en glanzende vacht in een lichte tarwe tot roodbruine kleur. Op de borst en op de tenen kan er soms een wit vlak zitten. In het gezicht van een Rhodesian Ridgeback kunnen soms een paar donkere vlekken zitten.

Het karakter van een Rhodesian Ridgeback

Naast het atletische uiterlijk van de hond is ook het karakter een eigenschap die veel liefhebbers over de streep trekt. In tegenstelling tot wat de meeste mensen zullen verwachten, is de Rhodesian Ridgeback slim en heel loyaal. Het ras is erg gesteld op het gezin en kan zelfs erg aanhankelijk, maar niet opdringerig, zijn.

Tegenover vreemden zal de hond het altijd voor zijn huishouden opnemen, waardoor het ook een bijzonder goede waakhond is. Vertrouwen is voor de Rhodesian een hele belangrijke factor, het is dus belangrijk dat je consequent en duidelijk bent in de communicatie met je hond. Zodra de hond niet weet wat er van je verwacht kan worden, zal dit tot wantrouwen leiden.

Bij Rhodesian Ridgebacks krijg je altijd terug wat je geeft. Laat je respect zien, dan heeft de hond dat ook voor jou. Houd er rekening mee dat de hond een heel gevoelige kant heeft en snel gekwetst is als je bijvoorbeeld op een te strenge manier corrigeert. Een Rhodesian die (nog) niet goed gesocialiseerd is, kan gemakkelijk een trauma oplopen aan voorwerpen, plekken en andere hondenrassen.

Een Rhodesian Ridgeback pup opvoeden

Voor iedereen die nadenkt over de aanschaf van een Rhodesian Ridgeback is het goed om te weten dat dat de opvoeding en de verzorging veel tijd kosten. Het is daarom niet aan te raden om de hond in huis te nemen als je verder geen eerdere ervaring met honden hebt. Dit komt niet doordat de hond moeilijk is, maar omdat het ras bovengemiddeld veel aandacht en beweging nodig heeft.

Zelfs de meest doorgewinterde hondeneigenaar zal het opvoeden van een Rhodesian Ridgeback pup een uitdaging vinden. Het ras is erg intelligent en daardoor ook snel verveeld, als baasje moet je dus continu wisselen tussen verschillende spellen om het interessant te houden. Daarbij kun je het beste werken met beloningen voor positief gedrag dan straf voor het verkeerde gedrag.

Begin al van jongs af aan met hondentraining. Dit is niet alleen nodig om de hond aan te leren om gehoorzaam te zijn, maar ook goed om te wennen aan andere honden en hun baasjes. Zo voorkom je dat je volwassen hond niet voldoende gesocialiseerd is om in de buurt van vreemden te zijn. Een goed gesocialiseerde Rhodesian zal zich bij vreemden terughoudend, maar nooit agressief gedragen.

Wanneer de hond onder druk staat, zal de training weinig effect hebben. Het is verstandiger om niet te streng te zijn en vooral veel geduld te hebben. Blijf consequent dezelfde dingen oefenen en uiteindelijk zal je het gewenste resultaat bereiken.

Van nature is de Rhodesian Ridgeback een jager en daarom is het nodig dat je als baasje van jongs af aan aanleert om jachtobjecten tijdens het wandelen te negeren. Je moet de pup dus corrigeren als deze een vogel of grazende koeien achterna probeert te gaan. Als je dit van jongs af aan afleert, zal je daar met een volwassen hond geen problemen mee ervaren.

In totaal duurt het ongeveer twee tot twee en een half jaar voordat Rhodesian Ridgebacks mentaal en fysiek volwassen zijn. Dit heeft ook als gevolg dat de puberteit bij het ras iets langer doorgaat dan bij andere honden.

De ideale omstandigheden voor een Rhodesian Ridgeback

Het zal geen verrassing zijn dat Rhodesian Ridgebacks niet gelukkig zullen worden in een appartement in de stad. In de eerste plaats omdat het voor het ras niet goed is om trap te lopen en ten tweede natuurlijk omdat de hond de ruimte nodig heeft.

Wanneer je wel een tuin hebt, kan je er goed aan doen om deze (deels) af te sluiten. Zo kunnen de honden bijvoorbeeld goed omgaan met katten waar ze al sinds de puppyfase mee in contact zijn, maar de kat van de buren kan nog wel als prooi worden gezien. Houd er ook rekening mee dat de hond jouw tuin als zijn persoonlijke speelveld zal zien, het heeft dus geen zin om te investeren in een net aangelegde bloementuin. De kans is groot dat de hond dit binnen no time overhoop zal halen.

Kinderen zijn voor Rhodesian Ridgebacks geen probleem, als ze goed gesocialiseerd zijn vinden ze het juist fijn om een onderdeel te zijn van jullie gezin. Vergeet niet dat het andersom niet altijd zo is, vooral voor kleine kinderen kan een hond met het formaat van een volwassen Rhodesian juist erg intimiderend zijn. Door het formaat kan het ook gebeuren dat de hond per ongeluk een wat kleiner kind omver loopt.

Wat grotere kinderen kunnen de hond juist de energie geven die hij nodig heeft. Zodra kinderen door hebben dat de hond erg gewillig is om te spelen en te rennen, kunnen ze samen een hele leuke tijd hebben en dikke vrienden worden.

Ritme is ook erg belangrijk in het leven van een Rhodesian. Het liefst is de hond altijd bij zijn gezinsleden, dus houdt daar rekening mee in de dagelijkse planning. Bij voorkeur is er altijd iemand thuis om de hond gezelschap te houden, maar als het echt moet kan een volwassen hond tot drie uur lang alleen thuis zijn. Rhodesian Ridgeback pups kunnen in de eerste twee jaar het beste helemaal niet alleen gelaten worden.

Tot slot is het ook goed om voor de aanschaf van de hond al na te denken over vakanties en andere situaties waarbij de hond opgevangen moet worden. Het is namelijk niet verstandig om de hond over te dragen aan mensen die weinig ervaring met honden hebben, ook niet als het maar voor een paar dagen is.

De juiste voeding voor Rhodesian Ridgebacks

In principe eten Rhodesian Ridgebacks alles, dus het is verstandig om je eigen eten altijd buiten het bereik van de hond te houden. Zo voorkom je dat de hond per ongeluk iets eet wat niet niet op het menu stond. Verder maakt het niet uit of je voor natvoer of droog hondenvoer kiest, de meeste honden hebben de voorkeur voor een combinatie van beiden.

De samenstelling van het voer is wel belangrijk, actieve honden verbranden veel calorieën en hebben daarom ook meer koolhydraten nodig om hun energieniveau op pijl te houden. Bij Yarrah vind je brokken met biologische kip en MSC-vis, biologische erwten en baobab met een percentage koolhydraten van 42,9%. En dat zonder chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen, pesticiden en GMO! .

Op de pagina van al onze producten vind je per soort voeding precies wat de voedingswaarden zijn en wanneer je de activiteit en het gewicht van je hond invult, krijg je ook een advies over de hoeveelheid voeding die je per dag kunt geven. Voor een actieve Rhodesian Ridgeback van 30 kilogram heb je ongeveer 555 gram hondenbrokken per dag nodig.

Het is erg belangrijk dat de hond op gewicht blijft, anders loop je het risico op gewrichtsproblemen. Wanneer je de hond beloont met een snack, moet je deze calorie inname altijd in mindering brengen op de totale hoeveelheid voer. Stel dat je de kauwstaafjes met 95% vlees van Yarrah gebruikt om je hond te belonen, moet je er rekening mee houden dat deze 440 Kcal per 100 gram bevatten. Dat is niet bijzonder veel, maar bij atletische honden zoals de Rhodesian Ridgeback is het altijd belangrijk dat je er moeite voor doet om de hond in vorm te houden.

De leeftijd van je hond is ook een belangrijke factor voor de soort en hoeveelheid voeding die je moet geven. Oudere Rhodesian Ridgebacks bewegen veel minder dan hun jongere soortgenoten, waardoor ze ook minder energie nodig hebben. Je hond zal altijd alles opeten wat je voorschotelt, dus het is belangrijk dat je zelf goed inschat wanneer het wel een beetje minder mag zijn. Het Yarrah senior hondenvoer met biologische kip, MSC-vis, biologische duivelsklauw, heermoes en rozenbottel is lager in energie en daardoor perfect voor honden die wat minder actief zijn.

Houd voor het eten altijd de volgorde aan waarbij de hond eerst de energie kwijt kan, vervolgens eet en daarna tijd heeft om te rusten. Het is voor de honden niet goed om actief te zijn met een volle maag en wanneer jullie eerst actief geweest zijn, krijgt de hond het gevoel dat de maaltijd een beloning is.

Rhodesian Ridgebacks verzorgen

Ondanks dat de Rhodesian Ridgeback kort haar heeft, is het toch belangrijk dat je de vacht twee keer per week even borstelt. Gebruik hiervoor een rubberen borstel, waarmee je de loszittende haren uit de vacht kunt verwijderen. Het is niet nodig om Rhodesians in bad te doen, want daar doe je ze echt geen plezier mee. Van nature is de hond gewend aan een droog klimaat, waardoor het ras een natuurlijke weerstand tegen water heeft.

Als je regelmatig een wandeling maakt over een verharde ondergrond is het niet nodig om de nagels van de hond te trimmen. Deze slijten tijdens het lopen vanzelf. Controleer wel af en toe of er geen kleine steentjes en dergelijke tussen de poten van de hond zijn blijven steken. Rhodesian Ridgebacks zijn namelijk geen zeurders, waardoor ze gemakkelijk met kleine pijntjes rond kunnen blijven lopen.

Hoe druk de Rhodesian Ridgeback buiten is, zo rustig kan hij binnen zijn. Het verrast je misschien, maar het ras is echt dol op slapen. Zorg er dus altijd voor dat je in je huis voldoende plekken hebt waar de hond uitgebreid kan gaan liggen en je zal beloond worden met een dolgelukkige hond die slaapt in de meest bijzondere houdingen.

Bij mooi weer kun je het beste een plekje in de zon voor je Rhodesian creëren, de honden zijn namelijk dol op de warmte. In de winter leg je de mand of een aantal kussens dicht bij de verwarming. Maak je geen zorgen als de hond helemaal tegen de verwarming aan ligt, hier kunnen Rhodesian Ridgebacks heel goed tegen.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(5)

€ 19,95
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(5)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 1,65 € 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(16)

€ 11,50
Gewicht