• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Grote honden, ideale rassen

In Nederland zijn grote hondenrassen erg populair, in de top 10 met meest geliefde rassen vind je de Labrador Retriever, Duitse Herdershond en Berner Sennenhond bij de eerste 5. Heb jij thuis de ruimte en ben je op zoek naar een grote hond? Lees dan hier wat je kunt verwachten bij specifieke hondenrassen die als groot worden gezien.

Labrador Retriever

Het is geen verrassing dat de Labrador Retriever al jarenlang een van de populairste grote hondenrassen van Nederland is. De honden hebben namelijk een lief karakter en zijn erg aanhankelijk, waardoor ze perfect in een gezin passen. Ze zien er misschien niet altijd zo uit, maar Labrador Retrievers zijn ook erg slim, waardoor ze kunnen worden ingezet als hulp- of blindengeleidehond.

Qua grootte kun je verwachten dat een reu een schachthoogte tussen de 55 en 60 centimeter zal bereiken, teefjes blijven tussen de 50 en 55 centimeter. Reuen wegen als ze volgroeid zijn tussen de 30 en 35 kilogram, teefjes tussen de 25 en 30 kilogram. Op het gebied van verzorging moet je er rekening mee houden dat het ras aanleg heeft voor overgewicht, het is dus belangrijk dat je er met voldoende beweging en de juiste voeding voor zorgt dat de hond slank blijft.

Lees meer over de Labrador Retriever

Golden Retriever

Ook de Golden Retriever is al jarenlang een populair groot hondenras in Nederland. Ondanks dat de honden oorspronkelijk zijn gefokt om te helpen bij de jacht, zijn het binnenshuis hele vriendelijke en rustige honden. De opvoeding van een Golden Retriever wordt over het algemeen als vrij gemakkelijk ervaren, waardoor het een heel geschikte eerste hond is. Binnen het gezin kan het ras goed overweg met andere huisdieren en kinderen, tegenover bekenden zijn ze neutraal of zelfs vriendelijk.

Net als bij de Labrador Retriever worden reuen tussen de 55 en 60 centimeter hoog en teefjes tussen de 50 en 55 centimeter. Gezonde volwassen Golden Retrievers hebben een gewicht tussen de 30 en 35 kilogram. Houd er rekening mee dat het ras lange haren heeft, regelmatig de vacht verzorgen is daarom een vereiste.

Lees meer over de Golden Retriever

Berner Sennenhond

Ben je graag buiten? Dan is de Berner Sennenhond een van de grote hondenrassen die bij je zal passen. Het ras heeft namelijk veel beweging nodig, anders worden ze sloom en lopen ze het risico op overgewicht. Ook dit grote hondenras past uitstekend binnen een gezin met kinderen, de honden zijn namelijk slim, gehoorzaam en erg vriendelijk. Door het eigenwijze karakter van de hond kan je soms wel voor een verrassing komen te staan, maar de hond zal er altijd alles aan doen om je liefde te winnen.

Volwassen reuen worden tussen de 65 en 70 centimeter hoog, teven tussen de 55 en 65 centimeter. Het gewicht kan tussen de 40 en 60 kilogram liggen. Gemiddeld wordt een Berner Sennenhond maar 7 jaar oud, wat zelfs vergeleken met andere grote hondenrassen erg jong is. Het ras is erg gevoelig voor verschillende vormen van kanker, waardoor je zelfs met de juiste verzorging nog het risico loopt dat je hond niet heel oud wordt. Dit is een factor om rekening mee te houden wanneer je erover nadenkt om een Berner Sennen pup in huis te halen. Het verlies van een hond is erg verdrietig en aan een ingrijpende ziekte kunnen ook hoge dierenartskosten verbonden zitten.

Lees meer over de Berner Sennenhond

Akita Inu

Dit hondenras is wereldwijd erg populair geworden nadat in 2009 de dramafilm Hachi: A Dog’s Tale met Richard Gere uitkwam. Hierin wordt het waargebeurde verhaal van de hond Hachi verteld, die een hele speciale band met zijn baasje heeft. Oorspronkelijk komt het ras uit Japan, waar het woord ‘Inu’ kan worden vertaald als ‘huishond’. De honden hebben een sterke drang om hun gezin te beschermen, maar ze zijn niet gehoorzaam. Ze staat erom bekend dat ze erg individualistisch zijn en niet tot het uiterste zullen gaan om jouw liefde te winnen. Je relatie met een Akita moet worden gebouwd op wederzijds respect. Zo zal een Akita bijvoorbeeld amper een bal terugbrengen als je die gooit.

Reuen die helemaal uitgegroeid zijn worden tussen de 65 en 70 centimeter hoog, teefjes tussen de 60 en 65 centimeter, het gewicht ligt tussen de 35 en 40 kilogram. In het onderhoud hoef je je over de Akita niet te veel zorgen te maken, de vacht hoeft slechts eens per week geborsteld te worden om loszittende haren te verwijderen. Daarbij is het belangrijk dat je vaak de oren controleert, omdat het ras gevoelig is voor ontstekingen aan het binnenoor.

De juiste voeding voor grote hondenrassen

Hierboven heb je al in een aantal beschrijvingen kunnen lezen dat grote hondenrassen vaak gevoelig zijn voor overgewicht. Dit kan ertoe leiden dat ze problemen krijgen met hun gewrichten, wat erg oncomfortabel is. De meeste honden zullen altijd alles opeten wat je ze voorschotelt, dit is niet per se omdat ze zo veel honger hebben, maar gewoon omdat ze zo graag eten. In zo’n geval kun je er het beste voor kiezen om de totale hoeveelheid eten te spreiden en meerdere keren per dag kleinere porties te geven.

Bij ons kun je ook altijd op de pagina van ieder product vinden hoeveel gram voer je per dag moet geven. Het enige wat je hiervoor moet doen is invullen hoe actief je hond is en wat het gewicht is. Zo wordt er bijvoorbeeld aanbevolen om een actieve grote hond van 50 kilogram 819 gram biologische adult hondenbrokken met kip te geven. Als je ervoor kiest om je hond ook de biologische vega hondenkoekjes voor grotere honden te geven, moet je de calorieën hiervan in mindering brengen op de totale voedselinname.

Biologische vegan hondenkoekjes voor grotere honden

€ 6,95

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.