
Labrador retriever honden
De Labrador Retriever is bij uitstek de meest populaire gezinshond in Nederland, waarbij het ras de Golden Retriever en de Berner Sennen hond achter zich laat. Heb je interesse in een Labrador Retriever pup en wil je weten of dit ras bij je past? Op deze pagina vertellen we je alles over deze honden en kun je zelf ontdekken waarom de Labrador Retriever zo populair is.
De oorsprong van de Labrador Retriever
Oorspronkelijk komt de Labrador Retriever uit het Canadese Newfoundland, waar ze onmisbaar waren voor hun hulp bij de visserij. De honden werden meegenomen op de vissersboten en doken het water in om de netten met vissen binnen te halen. Het ras heeft veel kracht en kan goed zwemmen, waardoor ze ideaal waren voor deze taak. Daarbij kan een Labrador Retriever een vis oppakken en naar de visser brengen zonder deze te beschadigen.
Nadat de behoefte aan werkhonden in Canada afnam, verplaatste de populariteit van het ras zich naar Engeland. Daar hadden ze namelijk al snel door dat ze de honden voor verschillende doeleinden konden trainen en daarbij bleek het ras ook prima bestand tegen het gure Engelse klimaat. Labrador Retrievers hebben een goede neus en de Engelsen vonden het ras erg geschikt om geschoten wild op te sporen en terug naar de jager te brengen. Ze pakten vogels en andere kleine dieren heel zachtjes op en brachten deze ongeschonden weer terug naar de jagers. In Engeland hebben ze de kwaliteiten van de Labrador Retriever verder ontwikkeld, waardoor de hond zijn reukvermogen nog beter kon inzetten bij de jacht op eenden en ganzen in moerassige gebieden.
Door deze training kan het ras vandaag de dag nog steeds worden ingezet als hulp- of blindengeleidehond, reddingshond of speurhond bij de politie en de douane. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de hond aan te leren om verboden middelen te ruiken in de bagage van reizigers.
Uiterlijke kenmerken van een Labrador Retriever
Originele Labrador Retrievers waren altijd bruin van kleur, maar vandaag de dag zijn er ook goud- en bruinkleurige varianten. Een volwassen reu heeft een schouderhoogte tussen de 55 en 60 centimeter, bij teefjes is de schouderhoogte uiteindelijk tussen de 50 en 55 centimeter. Afhankelijk van de hoogte ligt het gewicht van de honden tussen de 25 en 35 kilogram. De vacht van de honden is kort, stevig en heel dicht, met een waterdichte ondervacht.
Het karakter van een Labrador Retriever
Met een Labrador Retriever haal je een rustige, enthousiaste en hardwerkende hond in huis. Jij bent als baasje het middelpunt van het bestaan van de hond en daarom zal deze er alles aan doen om het jou altijd naar de zin te maken. Vreemden worden ook altijd op een vriendelijke manier begroet en daarom is een Labrador Retriever niet bepaald geschikt als waakhond. Eigenaren van het ras maken vaak de grap dat een Labrador Retriever een inbreker juist zal helpen om alle spullen naar buiten te dragen.
Een Labrador Retriever heeft veel energie en is graag in de buitenlucht. Dit betekent niet dat je de honden buiten in de tuin of een kennel kunt laten, ze willen het liefst met hun baasje buiten spelen. Om ervoor te zorgen dat een Labrador Retriever binnen rustig is, moet je ervoor zorgen dat er voldoende gelegenheid is om deze energie kwijt te kunnen. Ga dus regelmatig wandelen en laat de hond ook geregeld zwemmen. Wanneer je dit doet, zal je binnenshuis een hond hebben die rustig en in sommige gevallen zelfs lui is.
De ideale omstandigheden voor een Labrador Retriever
Een van de redenen dat de Labrador Retriever zo’n populaire gezinshond is, is omdat het ras goed samen gaat met kinderen. Over het algemeen is het ras erg geduldig, waardoor ze niet snel agressief zullen reageren als een kind in de weg loopt. Kinderen zijn vaak bang van honden die groot zijn, maar door het lieve uiterlijk van de Labrador Retriever valt dit vaak mee. Laat kleine kinderen en honden nooit alleen, ook vriendelijke Labradors kunnen onverwachts reageren wanneer een kind iets doet dat ze niet bevalt.
Andere huisdieren gaan ook prima samen met een Labrador Retriever. Het ras heeft namelijk geen sterk ontwikkeld jachtinstinct, waardoor ze niet meteen achter katten, konijnen en vogels aan gaan. Als de hond wel met andere huisdieren speelt, gaat dat vaak heel voorzichtig. De hond is immers gewend om voorzichtig om te gaan met de geschoten prooi, dus van doorbijten zal geen sprake zijn. Bij het samenwonen met een andere hond moet je er zelfs voor waken dat de Labrador Retriever niet te onderdanig wordt. Het ras wil zo graag iedereen te vriend houden, dat de eigen behoeften daarbij wel eens weggecijferd worden.
Volwassen Labrador Retrievers zijn er niet dol op om alleen thuis te blijven. Met voldoende prikkels en speelgoed kan een hond tot 3 uur lang alleen zijn, maar meer dan dat wordt sterk afgeraden. Zorg er ook voor dat je de tijd hebt om je volwassen hond 4 keer per dag ten minste een half uur uit te laten, anders kan je hond niet alle energie kwijt.
Daarbij moet je zowel binnen- als buitenshuis voor voldoende mentale prikkels zorgen. Denk daarbij voor thuis aan spelletjes waarbij je hond met een snoepje wordt beloond en houd het wandelen interessant door bijvoorbeeld te apporteren. Ga nooit met je hond weg zonder een extra activiteit mee te nemen. Bij gebrek aan afleiding zal je hond zich namelijk gaan vervelen, waardoor je te maken kan krijgen met extreem enthousiast en energiek gedrag. Speel zo veel mogelijk samen met je hond, want dat vindt dit ras het allerleukste.
Een Labrador Retriever pup opvoeden
Jij bent het middelpunt van het universum voor je Labrador Retriever en op het moment dat de hond weet dat je boos of ontevreden bent, zal dat leiden tot paniek. Het laatste wat je hond wil is bij jou uit de gratie vallen. Dit is niet per se heel bevorderlijk voor de opvoeding, omdat de hond er erg onzeker en bang van kan worden. Het is een beter idee om goed gedrag te belonen in plaats van slecht gedrag te bestraffen. Wanneer je hond iets doet dat niet mag, moet je dit negeren en proberen om de aandacht te verschuiven naar iets positiefs.
Labrador Retrievers staan er niet om bekend dat ze heel snel nieuwe dingen aanleren, maar als ze eenmaal iets geleerd hebben, blijft dat goed hangen. Onthoud tijdens het trainen dat het ras dol is op eten en dat goed gedrag belonen met een snoepje altijd een goed idee is. Wees tijdens de training altijd duidelijk en consequent, anders loop je het risico dat de hond niet begrijpt wat je wil, waardoor het ook niet duidelijk is wat het juiste gedrag is. Anders zal je hond zelf bepalen wat goed is en dat komt vaak niet overeen met je eigen wensen.
Een jonge pup mag nog niet zo veel wandelen als een volwassen hond. De botten, spieren en gewrichten zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld en een lange wandeling kan voor problemen in die ontwikkeling zorgen. Voor iedere maand die je puppy oud is, kun je 5 minuten wandelen, met een puppy van 2 maanden kan je dus maximaal 10 minuten wandelen. Wandel wel meerdere keren per dag met je pup en zorg ervoor dat deze gewend raakt aan het verkeer, andere honden en hun baasjes. Voornamelijk tijdens de zindelijkheidstraining kan het voorkomen dat je per dag wel 10 keer naar buiten moet om je pup te laten poepen en plassen.
De juiste voeding voor je Labrador Retriever
Wat betreft het eten is het heel belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat genoeg is. Labrador Retrievers hebben namelijk echt de neiging om veel meer te eten dan goed voor ze is, waardoor ze al snel te zwaar worden. Van zwaarlijvigheid krijgen ze ook last van allerlei andere lichamelijke klachten en dat wil je als baasje natuurlijk zo veel mogelijk vermijden. Laat je dus nooit verleiden door de zielige blik van je hond, vertrouw erop dat je voldoende eten hebt gegeven.
Hoeveel eten je moet geven is altijd afhankelijk van het gewicht van je hond en de gemiddelde activiteit. Op de productpagina van ons hondenvoer kun je deze twee gegevens heel gemakkelijk invullen en dan wordt op basis daarvan een voedingsadvies samengesteld. Zo heeft een actieve volwassen Labrador Retriever van 30 kilogram bijvoorbeeld per dag 558 gram van het biologische adult hondenvoer met kip nodig. Dit kun je het beste in twee porties per dag geven. Wanneer je de smekende blik van je hond echt niet kunt weerstaan, kun je er altijd voor kiezen om de totale hoeveelheid voer uit te spreiden over meerdere voedingsmomenten per dag.
Houd er rekening mee dat Labrador Retrievers ook dol zijn op snoepen, maar dat dat wel betekent dat je de calorieën die hierin zitten moet aftrekken van de totale hoeveelheid eten. De vega hondenkoekjes voor grotere honden bevatten bijvoorbeeld 310 Kcal per 100 gram en de biologische kippennekken bevatten 358 Kcal per 100 gram. Per dag geef je je hond met de 558 gram hondenvoer 1896 Kcal in totaal. Het is even wat rekenwerk, maar het is echt de moeite waard om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Bij Yarrah kun je er altijd op rekenen dat voer en snacks volledig vrij zijn van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, daar hoef je je dus helemaal geen zorgen om te maken!
Blijf het gewicht van je hond altijd in de gaten houden. Ook als je je aan de voedingsrichtlijnen houdt, kan het gebeuren dat je hond toch aankomt. Net als mensen zijn sommige honden daar nu eenmaal gevoeliger voor dan anderen. Zorg er daarbij ook voor dat je Labrador Retriever naast de juiste voeding ook de juiste hoeveelheid beweging krijgt. Alle energie die uit de voeding wordt gewonnen, moet natuurlijk ook weer worden verbrand.
Je Labrador Retriever verzorgen
Er zijn maar weinig dingen waar je je zorgen om hoeft te maken op het gebied van verzorging. In principe is de vacht van het ras zelfreinigend, waardoor je niet meer hoeft te doen dan de hond na een zwempartij te laten opdrogen en de vacht even te borstelen. Verder kun je eens per week een borstel over de vacht halen om loszittende haren weg te halen. Zo voorkom je dat deze op andere plekken in je huis terechtkomen.
Door de voorliefde voor het zwemmen en in de modder rollen kunnen Labrador Retrievers erg vies worden, maar het is dus niet nodig om ze in bad te doen of met water af te spoelen. Controleer na het zwemmen wel altijd of er niks in de oren van je hond is blijven hangen, anders loop je het risico op een infectie. Wanneer het oor van je hond ontstoken is, kun je dit goed ruiken, er komt dan een hele vieze geur vanaf.
De algehele gezondheid van een Labrador Retriever
Net als de meeste andere grote honden is ook de Labrador Retriever gevoelig voor overgewicht. Het ras is gewend om met meerdere honden samen te leven en daardoor zijn ze altijd bang dat iemand anders hun bakje leeg zal eten. Wanneer je de voerbak voor je hond neerzet, zal hij vrijwel altijd meteen aan komen sprinten. Hierdoor eten de honden al snel te veel, waardoor ze overgewicht krijgen. Overgewicht heeft als gevolg dat de gewrichten van de hond overbelast worden, waardoor ze moeite krijgen met soepel bewegen.
Je doet er dus goed aan om het gewicht van je Labrador Retriever altijd goed in de gaten te houden en je altijd te houden aan de juiste calorie inname. Laat je niet verleiden door het lieve gezicht van je hond, deze zal namelijk ook om meer eten vragen als het punt van verzadiging al is bereikt.
Labrador Retrievers hebben hangende oren en daarom zijn ze wat gevoeliger voor oorontstekingen. Controleer regelmatig of er niks in de oren van je hond is blijven hangen en zorg dat de binnenkant van de oren na een zwempartij goed droog worden. De eerste symptomen van een oorontsteking zijn altijd dat je hond met zijn kop naar één kant gaat hangen, op deze manier komt er wat minder druk op het ontstoken oor en neemt de pijn af.