9 zomertips voor je hond en kat

De zomervakantie is in aantocht en de temperaturen stijgen. Hoe zorg jij dat jouw hond of kat klaar is voor de zomer? Wij geven je enkele tips om goed voorbereid de zomermaanden in te gaan.
Tip 1: Vachtonderhoud
Afhankelijk van de dikte van de vacht van je hond of kat, kan een trimbeurt helpen je dier koeler te houden in de zomer. Heeft je hond of kat geen dikke vacht, dan hoef je de vacht niet meer te verzorgen dan normaal. Scheer een hond of kat nooit helemaal kaal. De vacht helpt namelijk ook om de lichaamswarmte te reguleren. En een kale huid kan weer voor zonnebrand zorgen!
Tip 2: Oververhitting
Als de temperatuur buiten (en binnen) oploopt, is het goed om te weten hoe je oververhitting bij je dier kan herkennen en wat je eraan kan doen. Enkele symptomen van oververhitting zijn:
- Erg warm lichaam
- Snel ademen
- Donkerrood tandvlees
- Rusteloosheid
- Geen eetlust
- Lusteloosheid
- Braken
Honden en katten zweten niet zoals mensen dat doen en moeten hun warmte op andere manieren kwijtraken, zoals via de tong en de voetzolen. Is je dier oververhit, help hem dan af te koelen. Zorg er allereerst voor dat je hond of kat in de schaduw of een koele ruimte is. Je kunt daarnaast een zak diepvriesgroente of een koelblok omwikkelen met een handdoek en die in de mand leggen voor extra koelte. Zorg daarnaast voor vers drinkwater, maar dat mag niet te koud water zijn. Laat je hond of kat kleine beetjes per keer drinken. Eventueel kan je de poten, kop en nek extra koelen met behulp van een lichtvochtige, niet te koude doek.
Tip 3: Hydratatie en uitdroging
Met warm weer is het extra belangrijk dat je viervoeter voldoende drinkt. Zeker katten zijn geen grote drinkers, dus dan kan voldoende drinken een uitdaging zijn. Zorg voor voldoende vers en niet te koud water. Het liefst op verschillende plekken in en rondom het huis. Daarnaast helpt het ook om in de zomer natvoer aan je hond of kat te geven. Natvoer bestaat voor 80% uit water en zorgt zo voor dat extra beetje vocht.
Tip 4: Zonnebrand
Ook honden en katten kunnen verbranden. Vooral plekken als de oren, neus, buik en voetzolen zijn plekken om in de gaten te houden en eventueel in te smeren met zonnebrandcrème speciaal voor honden en katten. De voetzolen van je hond of kat zijn bovendien gevoelige lichaamsdelen die ook nog eens veel worden gebruikt. Check op zonnige dagen dat de grond waarop ze lopen niet te heet wordt om blaren en verbranding te voorkomen. Als de grond voor jou te heet is om je hand op te houden, is dit voor je hond of kat ook te heet.
Tip 5: Beweging in de zomer
Pas je wandelschema met de hond aan op de buitentemperatuur. Ga op hete dagen niet teveel wandelen en wandel in de vroege ochtend of laat op de dag als het koeler is. Zorg ervoor dat je hond zich niet teveel hoeft in te spannen. Dat betekent bijvoorbeeld geen lange stukken rennen.
Aanvullende info, honden kunnen niet zweten zoals wij. Alleen de tong en poten. Maar, als je hun vacht nat maakt, is het wellicht even koeler, maar daarna weer heter, doordat de vochtige vacht de warmte vasthoudt en niet doorlaat. Niet teveel wandelen, wandelen in vroege ochtend en aan het eind van de dag als het afkoelt. Niet naast de fiets laten rennen. En onthouden dat een hond niet altijd pijn of ongemak laat zien, dus je als mens voor ze moet denken.
Tip 6: Met de hond naar het strand
Met warm weer is het heerlijk om naar het strand te gaan. Neem je je hond mee? Zorg dan voor voldoende drinkwater voor zover jou als je hond. Tijdens het spelen in de zee kan je hond zeewater binnen krijgen en teveel zeewater kan weer leiden tot braken. Door je hond voldoende zoet water te laten drinken, kun je voorkomen dat hij teveel zout water binnen krijgt. Heeft je hond zand in z’n ogen gekregen? Spoel de ogen dan uit met 1 liter gekookt (en afgekoeld) water gemend met een theelepel zout.
Tip 7: Wespen en bijen
Jonge honden en katten zitten graag achter insecten aan, maar dit kan tot een gemene steek of beet leiden. Is je viervoeter in z’n poot gestoken, verwijder dan de angel en koel de poot met een koude doek of koud water. Breidt de zwelling vervolgens uit naar het lijf of de kop, moet hij overgeven of veel hijgen, ga dan direct naar de dierenarts. Dit geldt ook als je hond of kat in z’n bek wordt gestoken en de kop, lippen of ogen dik worden.
Tip 8: Vlooien en teken
In de zomerperiode kun je veel last hebben van teken en vlooien bij je hond of kat. Zorg ervoor dat je regelmatig het huis en plekken waar je hond of kat ligt stofzuigt. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de auto. Daarnaast zijn er verschillende vlooienmiddelen op de markt. Controleer je hond of kat dagelijks op teken. Verwijder de teken die je vindt met een tekentang en ontsmet daarna de plek waar de teek heeft gezeten. Lees hier meer over hoe je je hond gezond houdt.
Tip 9: Hond in de auto
Bij hoge temperaturen loopt de temperatuur in de auto ook snel op. Laat je hond daarom niet in de auto achter, ook niet met het raam een stukje open of in de schaduw. Beter is het om op hete dagen autoritjes met de hond te vermijden of een koelmat in de auto te leggen waarop de hond kan liggen. Zie je een auto met een hond die oververhit dreigt te raken? Bel dan de politie en de dierenambulance. Als het niet kan wachten, sla dan de autoruit in om de hond te bevrijden.