• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kitten voor het eerst naar buiten

Wil je je kat de vrijheid geven om naar buiten te laten gaan? Bouw dit dan rustig op en laat hem niet de eerste keer met een volle maag op stap gaan. Wij zetten op een rij waar je nog meer rekening mee moet houden als je kitten voor het eerst naar buiten gaat.

Wanneer kan ik mijn kitten voor het eerst naar buiten laten?

Het is belangrijk dat je kitten gewend is aan zijn leefomgeving voor je hem buiten laat, zo weet hij zijn huis eerder terug te vinden. Dit geldt ook voor een verhuizing van een oudere kat. Na hoeveel weken een kat ongeveer gewend is, hangt af van de kat. Meestal wordt er geadviseerd om je kat minimaal vier weken binnen te houden na verandering van omgeving. Maar let hierbij ook op de lichaamshouding van je kat. Geeft hij zelf aan naar buiten te willen, dan is hij er eerder aan toe dan een kat die liever binnenblijft als jij de deur opent.

Overigens is het aan te raden om je kat te laten castreren/steriliseren voordat je hem naar buiten laat. Katten die geholpen zijn, zwerven en vechten minder waardoor het risico op verkeersongevallen, de weg kwijtraken en verwondingen beperkt blijft.

Tips bij je kitten voor het eerst naar buiten laten

Oefen vooraf op stemherkenning

Zorg ervoor dat je kitten reageert op je stem voor je hem buiten laat. Beloon hem als hij komt met een brokje of knuffel wanneer je hem roept. Oefen dit eerst in huis.

Geef even geen eten

Laat je kat buiten zonder eten, zodat hij naar huis komt om te eten. Een kat met een volle maag heeft minder zin om terug te komen naar huis.

Laat je kitten buiten als het licht is

Laat je kitten niet voor het eerst naar buiten als het donker wordt. Katten worden in het donker eerder gestimuleerd om te jagen. Beter is het om je kat voor het eerst in de ochtend buiten te laten, nog voor zijn ontbijt.

Doe een raam of deur open

Laat een deur of raam open, zodat je kitten altijd terug naar binnen kan en niet voor een gesloten deur staat. Natuurlijk is een kattenluikje ook een optie, al zal de kat daar eerst even aan moeten wennen.

Houd hem in de gaten

Observeer je kitten de eerste paar keer buiten en houd hem in de gaten. Ga bij voorkeur mee naar buiten en blijf bij hem in de buurt.

Kat in huis of in tuin houden

Woon je langs een drukke weg of onveilige omgeving. Houd je je kat dan alleen in je tuin of binnen. Maak je tuin katvriendelijk en zorg voor een veilige en uitdagende leefomgeving in huis.

Kitten voor het eerst naar buiten

Kunnen katten verdwalen?

Een kat neemt de omgeving altijd heel goed in zich op, daardoor verdwaalt hij niet zo snel. Hij verkent de omgeving steeds een stukje verder. Het risico op verdwalen is er voornamelijk als hij ergens van schrikt en snel wegrent zonder de omgeving in zich op te kunnen nemen.

Tip: laat je kat inenten voor je hem voor het eerst naar buiten laat, buiten is de kans op besmetting groter dan binnen. En ontvlooi en ontworm een buitenkat regelmatig.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?