• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Speciaal voedingsadvies voor je hond of kat

Wat en hoeveel je huisdier eet, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de leeftijd van je dier, het ras, maar ook eventuele allergieën of intoleranties. In dit artikel vertellen we je meer over speciale voedingsadviezen voor je hond of kat.

Regulier voedingsadvies hond

Elke hond heeft andere voedingsbehoeften. Er is daarom niet één advies dat geldt voor elke hond. De grootte van de hond speelt hierin mee, maar ook zijn leeftijd. Je kunt je voorstellen dat een pup andere behoeftes heeft dan een senior. Een puppy is in de groei en zeer actief, terwijl een senior vaak juist minder beweegt. Een goed en gebalanceerd dieet is echter belangrijk voor elke hond, hoe oud hij of zij ook is. Om je een handje op weg te helpen, hebben we de keuzehulp bedacht. Via de vragen kun je op basis van de antwoorden over jouw dier een passend advies krijgen over welk voer hij nodig heeft. Wil je ook weten hoeveel van het passende voer je jouw hond dagelijks moet geven? Gebruik dan onze voercalculator. Wil je meer gericht weten wat jouw dier nodig heeft? Dan is dit ook iets waar je het met de dierenarts over kan hebben. Die kan een passend advies geven waarmee jouw hond altijd voldoende binnenkrijgt.

Regulier voedingsadvies kat

Wat hierboven voor honden beschreven staat, geldt uiteraard ook voor katten. Ook bij katten hangt de behoefte voor voer af van verschillende factoren. Een oudere binnenkat die weinig beweegt, zal minder voer nodig hebben dan een jonge kat die er de hele dag buiten op uit is. De keuzehulp en de voercalculator voor katten helpen je om een inschatting te maken van het type en de hoeveelheid voer die jouw kat nodig heeft. Voor een advies kun je ook je dierenarts om raad vragen. Deze kan, samen met jou, op basis van jouw kat en zijn levensstijl een passend advies opstellen.

voedingsadvies voor katten

Voedingsadvies gecastreerde dieren

Je kunt je hond of kat steriliseren of castreren. In de regel heeft dit invloed op hun voedingsbehoefte. Bij honden die gecastreerd zijn, verandert hun voedingsbehoefte. Ze krijgen namelijk een ander metabolisme. Ook bij katten geldt dit. Doorgaans wordt hun energiebehoefte lager. Voor gesteriliseerde katten biedt Yarrah een speciaal type voer aan dat alle voedingsstoffen bevat voor een gebalanceerd dieet.

Voerallergieën bij honden en katten

Wist je dat honden en katten net als wij mensen ook intolerant kunnen zijn voor bepaalde voedingsstoffen? Zo’n intolerantie of allergie is natuurlijk erg vervelend. Het betekent dat je dier last kan krijgen van verschillende klachten als hij ‘gangbare’ voeding eet. Enkele voorbeelden van bekende intoleranties bij honden en katten zijn:

  • Allergieën voor één of meerdere soorten (dierlijk) eiwit
  • Allergie voor granen/gluten

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een voedselintolerantie of -allergie. Je kunt hierbij denken aan:
  • Jeuk
  • Huidklachten
  • Braken en/of diarree
  • Verandering in de ontlasting

Om erachter te komen of je dier allergisch is voor bepaalde voeding, en voor welke voedingsstoffen dit dan precies is, kun je een eliminatiedieet volgen. Yarrah biedt verschillende soorten voer aan die passen bij een speciaal dieet. Denk bijvoorbeeld aan graanvrij voer voor hondengraanvrij voer voor katten, maar ook aan ‘single protein’ producten. Dit zijn producten die slechts één eiwitbron bevatten en dus geschikt zijn voor dieren die niet voor álle eiwitbronnen allergisch zijn.

Wil je meer weten over allergieën bij honden en katten? Lees dan onderstaande blogs eens door:

vegetarisch hondenvoer

Je huisdier vegetarisch eten geven

Het is dus mogelijk dat je dier intolerant is voor één of meerdere vormen van eiwitten. Eiwitten zijn echter erg belangrijk voor de ontwikkeling van je dier. Als het om één vorm gaat, kun je nog overwegen om dit type eiwit achterwege te laten en andere vormen van eiwitten te geven, maar als je dier voor verschillende of zelfs alle typen dierlijke eiwitten intolerant is, kan dit een reden zijn om over te stappen op een vegetarisch dieet.

Er zijn nog meer redenen om je huisdier een vegetarisch, veganistisch of bijvoorbeeld een flexibel dieet te geven. Maar, let op: dit is niet voor ieder dier geschikt. Katten zijn van nature echte vleeseters. Zij hebben vlees nodig. We leggen je hier graag meer over uit in het artikel: “Waarom katten vlees nodig hebben”. Voor honden is een vega- of flexdieet soms wel een mogelijkheid. Maar, blijf er altijd goed op letten dat je dier alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Yarrah biedt voor honden vegetarische voeding aan. Dit voer is uitgebalanceerd en bevat alle benodigde voedingsstoffen.

Je huisdier biologisch voer geven

Het hele assortiment van Yarrah is biologisch, en dat is met een reden. Biologisch voer is goed voor jouw dier, maar ook goed voor onze wereld. Als je bewust om wilt gaan met het milieu en ook je huisdier graag wat duurzamer wilt laten leven, is biologisch voer een waardevolle optie. Maar, er komen nog veel meer voordelen kijken bij een biologisch dieet voor je dier. We hebben het al uitgebreid over allergieën gehad. Er is een toename te merken in het aantal honden en katten dat last krijgt van allergieën. De oorzaak hiervan is niet duidelijk, maar kan verband houden met het voer dat de dieren eten. Biologisch voer bevat geen resten van herbiciden, pesticiden, antibiotica of hormonen. Deze stoffen en producten worden namelijk geen van allen gebruikt in het gehele proces waarbij het biologische voer tot stand komt. Ook zitten in biologisch voer geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Het is heel pure voeding, die de gezondheid van je dier ten goede komt!

Keurmerken bij diervoeding

Biologisch voer is ook beter voor het dierenwelzijn in het algemeen. Dit is een punt wat voor Yarrah erg belangrijk is. Zo maakt Yarrah enkel gebruik van vlees van dieren die een beter leven hebben gehad. Je vindt op het diervoer verschillende keurmerken terug die hierop wijzen. Je herkent dit bijvoorbeeld aan het Beter Leven keurmerk bij vlees of het MSC-logo voor vis die op duurzame wijze gevangen is.

Verantwoord snacken

Naast de juiste hoeveelheid voer, mag je je dier zo nu en dan verwennen met een lekkere snack. Het is belangrijk om te kiezen voor gezonde en verantwoorde snacks. Sommige snacks bevatten bijvoorbeeld veel suiker, waardoor overgewicht op de loer ligt. Bij de snacks van Yarrah is ook gedacht aan dieren die een ander dieet dan een gangbaar dieet volgen; denk bijvoorbeeld aan de vega hondenkoekjes.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.