Een eerste keer voor alles met je hond of kat

Als kersvers baasje van een hond of kat gaan jullie samen veel eerste keren beleven. De eerste keer wandelen, de eerste keer je dier alleen laten… En noem maar op. In dit artikel geven we je tips en tricks voor al die eerste keren, zodat jij weet wat je kunt verwachten.
Voor het eerst naar de dierenarts met je hond
Als je een hond of pup adopteert, is het verstandig om vooraf al een dierenarts uit te zoeken en die te bezoeken zodra het dier bij jullie is. Pups moeten vaker naar de dierenarts dan gezonde, volwassen honden. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met hun inentingen. Zo’n eerste bezoekje aan de dierenarts kan best spannend zijn. Het is belangrijk om de ervaring voor je pup of hond zo aangenaam mogelijk te maken. Als de eerste ervaring goed is, is de toon gezet voor bezoekjes in de toekomst. Je kunt het dierenartsbezoek wat prettiger maken door je goed voor te bereiden en de documenten van je dier mee te nemen. Als jij weet wat je kunt verwachten, betekent dat namelijk ook meer rust voor je dier. Is het erg druk in de wachtkamer? Dan kun je overwegen om even een stukje te wandelen. Beloon je hond voor goed gedrag, bijvoorbeeld als hij niet piept of blaft, of als hij rustig zit. Prijs hem met woorden, of geef een gezonde snack. Hierdoor krijgt hij een positieve associatie met het bezoek aan de dierenarts.
Voor het eerst naar de dierenarts met je kat
Ook voor je kat kan een eerste bezoekje aan de dierenarts best uitdagend zijn. Het vervoer er naar toe en de onbekende plek kunnen voor veel stress zorgen. Zorg ervoor dat je kat al gewend is aan zijn reismandje en hier ook geen moeite mee heeft. Wanneer je de kat pas vlak voor vertrek voor het eerst in het mandje stopt, zal dit veel meer stress opleveren dan wanneer deze situatie bekend is. Je kunt je kat laten wennen aan een reismandje door het bijvoorbeeld in de woonkamer te zetten en er een speeltje, knuffel of deken van je dier in te leggen. In de wachtkamer houd je de mand het liefst op schoot of op een tafeltje, maar niet op de grond. Het kan helpen om de opening van de reismand naar jou toe te keren en andere dieren zo uit het zicht te halen. Het is handig om te kiezen voor een reismand die van bovenaf open gaat. Zorg er bovendien voor dat je een dierenarts kiest waarbij je je fijn voelt en waarvan je vermoedt dat hij of zij jouw dier ook goed op zijn gemak kan stellen.
Tip: Zowel bij honden als katten is het slim om je dier regelmatig even te laten controleren bij de dierenarts. Zo kun je er tijdig bij zijn als er problemen zijn, maar er zit nog een voordeel aan. Als je dier enkel bij problemen bij de dierenarts komt, is de kans groot dat hij hier nare associaties bij krijgt. Door voor een simpele controle te gaan, geef je je dier ook een positieve ervaring mee!
Je kat voor het eerst naar buiten laten
Of het nu is omdat je verhuisd bent, of omdat je net een kat of kitten geadopteerd hebt; het naar buiten laten van je kat blijft een spannend moment. Niet iedereen kiest ervoor om zijn kat naar buiten te laten, er zitten immers voor- en nadelen aan. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je kat buiten zijn energie kwijt kan en ook voldoende beweging en prikkels krijgt. Maar, een nadeel kan zijn dat je kat met prooien thuiskomt. Dit is natuurlijk gedrag van je dier wat je niet kunt veranderen. Ook kan het voorkomen dat je kat verdwaalt of ruzie krijgt met andere katten uit de buurt. In het artikel ‘Je kat naar buiten, waarom wel of niet’, hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Als je ervoor kiest om je kat wél naar buiten te laten, geven we je wat tips om je voor te bereiden op het eerste uitstapje van jouw kat of kitten.
- Zorg ervoor dat je dier jouw stem kent. Oefen dit door je dier te belonen wanneer hij komt als je roept. Dit kun je gewoon in huis of in dit tuin oefenen.
- Geef pas eten bij terugkomst. Een kat met een volle maag zal minder geneigd zijn om terug te keren dan een kat met honger.
- De eerste keer naar buiten? Altijd in het licht! In het donker worden katten meer gestimuleerd om te jagen en blijven ze langer weg.
- Loop een rondje mee. Zeker de eerste keer kan het geen kwaad om bij je kat in de buurt te blijven.
Lees ook: Je kitten voor het eerst naar buiten
De eerste wandeling met de hond
Voldoende beweging is heel gezond voor je hond! De eerste keer wandelen met je hond is zowel voor jou als je dier een nieuwe ervaring. Daarbij zit nog wel een verschil tussen het uitaten van een volwassen hond of een pup. We geven je alvast wat tips voor de eerste wandelingen met je pup:
- Met een pup wandel je veel, maar kort. Lange wandelingen kunnen zorgen voor overbelasting van spieren en gewrichten.
- Een goede stelregel is per wandeling 1 minuut x het aantal weken dat je pup oud is.
- Rust onderweg even uit, neem eventueel ook water en een snackje mee.
- Houd je pup goed in de gaten. Raakt hij vermoeid, breek de wandeling dan af.
Heb je een volwassen hond geadopteerd? Dan is deze waarschijnlijk wel gewend aan wandelen. Toch kan de eerste keer samen wandelen ook spannend zijn. De nieuwe omgeving zit bomvol nieuwe indrukken voor je dier. Geef je hond ruim de tijd om die indrukken in zich op te nemen. Sjor niet aan de riem als hij even rondsnuffelt; hij moet de omgeving gewoon nog leren kennen. Heeft jouw hond moeite om netjes aan de lijn te lopen? Dan zal je dit meerdere keren per dag moeten oefenen. Leer je hond op een rustige manier dat hij aan één kant van jou loopt en beloon goed gedrag, bijvoorbeeld als je hond netjes loopt en niet trekt.
Je hond voor het eerst alleen laten
Zeker in het begin blijf je natuurlijk het liefst elke seconde van de dag in de buurt van jouw hond. Maar het kan nu eenmaal voorkomen dat je ergens heen moet waar je dier niet toegelaten wordt, bijvoorbeeld naar de kapper of naar een vriend of familielid met een allergie. Dan is het belangrijk dat je hond goed alleen kan zijn. Het is belangrijk dit goed op te bouwen. Laat je hond niet meteen uren alleen zitten. Leer hem dat je altijd na verloop van tijd weer terugkomt, door de eerste keer slechts kort weg te blijven en dit langzaam op te bouwen. We hebben daar een handig stappenplan voor geschreven! Je vindt dit stappenplan en meer informatie over het alleen thuis laten van je hond in het artikel ‘Je hond alleen laten, hoe lang mag dit en waar moet je op letten?’
Je kat voor het eerst alleen laten
Je kat of kitten voor de eerste keer alleen laten is, net als bij honden, iets wat je geleidelijk op moet bouwen. Begin bijvoorbeeld met een uurtje en bouw dit steeds iets verder uit. Let daarbij goed op het gedrag van je kat als je terugkomt. Maakt je kat een relaxte en tevreden indruk, dan kan hij het in zijn eentje waarschijnlijk prima af. Maar, is je kat nerveus of vertoont hij ander gedrag dan normaal, dan vindt hij het misschien niet prettig om zo lang alleen te zijn. Zorg in elk geval voor voldoende water, voer, een plekje om te slapen en iets om mee te spelen. Meer informatie over het alleen thuis laten van je kat, vind je in het artikel ‘Kitten alleen thuis laten’
Voor het eerst reizen met je huisdier
Wie houdt er nu niet van een dagje eropuit? Des te leuker is het natuurlijk als je je hond mee kunt nemen. Je hond meenemen in de auto kan een flinke onderneming zijn. Het is dan ook belangrijk dat jullie je goed voorbereiden en je hond alvast laat wennen aan het reizen met de auto. We hebben verschillende artikelen geschreven die je verder kunnen helpen als je voor het eerst gaat reizen met je hond:
- Wagenziekte hond: met deze tips gaat je hond makkelijk mee in de auto
- Je hond mee in de elektrische auto, welke modellen zijn geschikt?
Een vakantie met je huisdier is natuurlijk nog leuker dan een dagje eropuit! Dit vergt echter wel wat meer voorbereiding. Ook hierbij helpen we je graag op weg met handige tips!