• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten

Met goede en afwisselende voeding, voldoende beweging en regelmatige controles bij de dierenarts, kun je als baasje veel doen om te zorgen voor een goede gezondheid van je dier. Ondanks alle goede zorgen zijn er echter wel eens gezondheidsproblemen. We bespreken een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten en geven tips om hier mee om te gaan.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden

Voor een goede gezondheid bij je hond zijn verschillende factoren belangrijk. Zo heeft je hond voldoende beweging nodig om fit te blijven en lekker in zijn vel te zitten. Ook is een gezond en gevarieerd voedingspatroon van belang. Ten slotte kun je door je hond in elk geval jaarlijks te laten controleren door een dierenarts eventuele problemen tijdig ontdekken en hier op inspelen.

Enkele algemene veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden zijn:

  • Hotspots: Een hotspot is een open wond die ontstaat doordat de hond jeuk heeft en op die plek overmatig likt of bijt. Je vindt hotspots voornamelijk op het achterlijf en de kop, maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen. Een hotspot is een rode plek die kan bloeden en die warm is. Het is belangrijk om de plek te behandelen, want als je dit niet doet kan deze infecteren. Je kunt de dierenarts om advies vragen bij de behandeling. Het is in elk geval belangrijk om de plek schoon te houden met lauw water, de haren rondom de hotspot te verwijderen en te zorgen dat het dier er niet bij kan, zodat de plek kan genezen.
  • Problemen aan het bewegingsapparaat: Onder problemen met het bewegingsapparaat vallen verschillende aandoeningen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie. Deze gewrichtsproblemen staan soepele beweging in de weg. Van de verschillende aandoeningen komt heupdysplasie het meest voor. Behandelingen voor de verschillende aandoeningen bestaan onder andere uit pijnstilling, maar ook een operatie behoort tot de mogelijkheden. Zo kan een gewricht eventueel vervangen worden, indien nodig. Dergelijke operaties zijn vaak ingrijpend en kostbaar.
  • Maagdraaiing/maagtorsie: een maagdraaiing of -torsie komt niet per se vaak voor, maar als het gebeurt kan het wel heel gevaarlijk zijn als er niet direct ingegrepen wordt. Een maagtorsie kan dodelijk zijn en is heel pijnlijk voor de hond. Tijdens een maagtorsie draait de maag zich om zijn as. Daarbij sluiten de ingang en de uitgang van de maag zich af en worden bloedvaten afgekneld. Een maagtorsie kun je herkennen aan rusteloos gedrag, braken zonder dat er iets uit komt, janken en een opgezette buik. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met de hond naar de dierenarts te gaan.

zieke hond

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij katten

Ieder baasje wil natuurlijk dat zijn kat in goede gezondheid verkeert. Daar kun je als baasje een rol in spelen door te zorgen voor gezonde en gevarieerde voeding, vacht- en gebitsverzorging, voldoende beweging en jaarlijkse controles bij de dierenarts. Ook bij katten zijn er verschillende gezondheidsproblemen waar je mee te maken kunt krijgen. Onder andere:

  • Blaasgruis of blaasstenen: blaasgruis en blaasstenen zijn helaas veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Het betekent dat er kleine of grote kristallen in de urine van de kat zitten. De symptomen lijken op die van een blaasontsteking. Zo zal je kat vaak naar de bak gaan, kan er bloed bij de urine zitten en kan je kat miauwen bij het plassen. Blaasgruis is vaak met een speciaal dieet goed te behandelen. Blaasgruis (of stenen) kan de urinewegen verstoppen. Als de kat niet plast op de bak maar dit wel probeert, is het van belang snel een dierenarts te bezoeken.
  • Abcessen door gevechten: bij katten die naar buiten gaan kan wel eens een conflict met een soortgenootje uit de buurt ontstaan. Soms mondt dit uit in een gevecht. De katten halen naar elkaar uit of bijten elkaar en zo ontstaan krab- en bijtwonden. Hierbij kunnen bacteriën van de nagels of tanden zorgen voor vieze wonden. Ook zijn de wonden een bron voor allerlei infecties. Soms ontstaat op de plek van de wond een abces. Dat is een holte onder de huid, gevuld met pus. De huid is daar gezwollen, rood en kan warm aanvoelen. Raadpleeg een dierenarts voor de behandeling. Heeft jouw kat bij een gevecht een wond opgelopen? Zorg er dan sowieso voor dat je deze direct schoonmaakt door te wassen met lauwwarm water en indien mogelijk ook de vacht rondom het wondje weg te scheren.

Parasieten bij honden

Honden kunnen last hebben van verschillende parasieten. Je kunt hierbij denken aan vlooien, luizen, teken en wormen. Sommige parasieten zorgen zelf al voor overlast. Zo zorgen vlooien voor vreselijke jeuk en soms zelfs een allergie. Daarnaast zijn parasieten vaak gastheren van verschillende vervelende ziektes en andere (inwendige) parasieten, die ze kunnen overbrengen op jouw hond. Gelukkig zijn parasieten op verschillende manieren goed te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig ontwormen, maar ook aan het controleren op en verwijderen van teken en de verschillende (preventieve) middelen die er tegen vlooien zijn.

Over deze onderwerpen hebben we een aantal informatieve blogs geschreven. Lees meer over:

Parasieten bij katten

Ook katten kunnen last hebben van parasieten en ook bij hen kan dit voor schadelijke gezondheidsproblemen zorgen. Voor katten zijn er verschillende mogelijkheden om ze tegen parasieten te beschermen of om ze te helpen wanneer ze hier eenmaal last van hebben. Je leest er meer over in onderstaande blogs:

zieke kat

Je hond vaccineren

Er zijn ziektes die zeer besmettelijk zijn en ook heel gevaarlijk kunnen zijn voor je hond. Bij honden zijn bijvoorbeeld de ziektes parvo, hondenziekte en de ziekte van Weil gevaarlijke en nare ziektes. Je kunt je hond hiertegen vaccineren en hem zo op die manier beschermen. Hoe lang de vaccinatie werkt, hangt af van verschillende factoren. Zo moeten pups vaker gevaccineerd worden dan volwassen honden met een basisvaccinatie en hebben verschillende vaccinaties uiteenlopende perioden van werkzaamheid. Je kunt ervoor kiezen om de vaccinaties na een vaste periode te herhalen, maar je kunt ook een zogenaamde titerbepaling doen. Hierbij wordt gekeken hoeveel antilichamen er tegen een bepaalde ziekte in het bloed aanwezig zijn. Indien nodig kan de vaccinatie dan herhaald worden.
Lees meer over: het inenten van je hond

Je kat vaccineren

Ook bij katten is er sprake van enkele ziekten waartegen standaard gevaccineerd wordt om besmetting tegen te gaan. De basisinenting dient tegen kattenziekte en niesziekte. Daarnaast kunnen katten ook ingeënt worden tegen rabiës, kattenleukemie (leukose), besmettelijke buikvliesontsteking bij de kat (FIP) en chlamydiose (of chlamydophila felis).

Bij buitenkatten is het risico op besmetting groter dan bij binnenkatten. Maar sommige ziekten kun jij ook als baasje mee naar binnen dragen. Het is daarom raadzaam om je kat in elk geval altijd de basisvaccinatie te geven. De vaccinatie tegen niesziekte dient jaarlijks toegediend te worden, die tegen kattenziekte om de drie jaar. Ook voor katten is het mogelijk om een titerbepaling toe te passen om zo te ontdekken of het al tijd is voor de herhalingsvaccinatie.
Lees meer over: het inenten van je kat

gezondheid van je oudere hond

De gezondheid van je oudere hond

Net als bij mensen gaat ook bij dieren de gezondheid wat haperen naarmate ze ouder worden. Een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij oudere honden is artrose. Dat wil zeggen: slijtage aan de gewrichten. Artrose maakt beweging moeilijker. Het is niet te genezen, maar met tijdige behandelingen kun je het proces vertragen en de pijn verzachten. Een oudere hond vraagt om een andere verzorging dan een jonge hond. in het blog ‘Zorgen voor een oudere hond’ geven we je tips om de oude dag van jouw dier zo aangenaam mogelijk te maken.

gezondheid van je oudere kat

De gezondheid van je oudere kat

Als de jaren verstrijken en je kat wat ouder wordt, kunnen daar ouderdomskwaaltjes bij komen kijken. Soms zijn die kwaaltjes logisch en onschuldig, maar er zijn ook gezondheidsproblemen met meer invloed die bij een oudere kat voorkomen. Zo kunnen ook katten last krijgen van artrose. Je herkent dit aan het feit dat je kat langzamer beweegt of misschien de moeilijk bereikbare plekjes gaat vermijden. Artrose is niet te genezen, maar het slijtageproces kan met behulp van behandelingen wel vertraagd worden en de pijn verlicht. Een dierenarts kan je helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Een ander gezondheidsprobleem bij katten op leeftijd is nierfalen. Veel katten krijgen hier last van. Het is te herkennen aan veel drinken en veel plassen. Ook braken en een verminderde eetlust kunnen tot de symptomen behoren. Nierfalen kan verschillende oorzaken hebben. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor passend advies en een behandeling. Andere gezondheidsproblemen waar een oudere kat last van kan krijgen zijn suikerziekte, een overactieve schildklier en gebitsproblemen. In de blog “Waar let je op bij een oudere kat?” lees je nog veel meer over de verzorging van een kat op leeftijd.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.