• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Wat mag mijn huisdier eten? Alles over huisdieren en voeding

Je huisdier heeft gevarieerde voeding nodig om gezond en energiek te blijven. Je vraagt je misschien af: “Wat eet een hond?” of “Wat eet een kat?”. In dit artikel geven we meer informatie over je huisdier en eten.

Het belang van goed eten voor je huisdier

Net als voor ons mensen is goede voeding ook voor je hond of kat van groot belang. Uit zijn voer haalt jouw dier de belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde en actieve levensstijl. Met een gebalanceerd dieet krijgt jouw hond of kat alles binnen wat hij nodig heeft om gezond te blijven. Het is belangrijk om te zorgen voor variatie, regelmaat en de juiste hoeveelheid. Te weinig voer kan leiden tot tekorten, net als een eenzijdig dieet. Maar teveel voer kan weer leiden tot overgewicht en bijbehorende kwaaltjes.

Hoeveel mag mijn huisdier eten?

De hoeveelheid voer die je dier eet, is dus van belang. Er is geen vuistregel die precies aangeeft hoeveel jouw dier nodig heeft. Dat hangt bijvoorbeeld af van het ras, de leeftijd, maar ook de levensstijl van jouw dier. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een pup veel minder eet dan een volwassen hond. Of dat een hond die dagelijks urenlang traint, meer energie verbruikt dan een minder actieve hond. Hetzelfde geldt ook voor katten. Om je op weg te helpen, hebben we een handige voercalculator ontwikkeld. In de calculator vul je in welk dier je hebt, hoeveel hij weegt, wat zijn levensstijl is en welk type voer je wilt geven. Het resultaat is een compleet overzicht van het dagelijks benodigde voer voor jouw hond of kat.

Hoeveel moet mijn dier drinken?

Hoeveel moet mijn dier drinken?

Naast voldoende voer is ook water heel belangrijk voor je dier. De waterbehoefte van je dier hangt af van verschillende factoren. We zetten het voor je op een rijtje:

  • Gewicht: Een dier dat zwaarder is, drinkt meer dan een dier wat lichter is.
  • Levensstijl: Een dier dat heel actief is, zal meer drinken dan een dier met een rustige levensstijl.
  • Type voer: Honden en katten die droogvoer eten, hebben over het algemeen meer water nodig dan dieren die natvoer eten. Dat komt omdat natvoer meer vocht bevat.
  • Seizoen: Tijdens warme dagen zal je dier meer drinken dan op koude dagen.

Wil je meer weten over de waterbehoefte van je dier? Lees dan ‘Hoeveel water drinkt een hond?’ of ‘Hoeveel water drinkt een kat?’. We geven je graag tips! Belangrijk is in elk geval om het water van je hond of kat minimaal één keer per dag te verversen.

Het juiste voer voor de juiste leeftijd

Het is al een paar keer benoemd; wat en hoeveel je dier mag eten, hangt onder andere af van zijn leeftijd. Een pup heeft nu eenmaal andere behoeften dan een senior. Zo zijn brokjes voor kittens en puppy’s bijvoorbeeld kleiner, maar ook rijk aan de belangrijke voedingsstoffen die jonge dieren nodig hebben om sterk en gezond op te groeien. Yarrah biedt voor elke leeftijd passende soorten voer, zodat je hond of kat precies binnen krijgt wat hij nodig heeft. Zo is er voor honden bijvoorbeeld voer voor pups en senioren, maar ook speciaal voer voor honden met een dieet, zoals zoals Vega-voer of graanvrij voer. Daarnaast is er voor volwassen honden een onderscheid gemaakt tussen voer voor kleinere rassen en grotere rassen. Ook voor katten zijn er verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan kattenvoer voor kittens en katten die moeite hebben met granen, maar ook speciaal voer voor katten die gesteriliseerd zijn en daarom andere behoeften hebben.

Biologisch diervoer

Yarrah streeft naar een groene en duurzame wereld, voor jou en je huisdier, maar ook voor andere dieren. Daarom is al het voer van Yarrah biologisch. Dat wil zeggen dat in het gehele productieproces voldaan wordt aan de voorwaarden om het biologische keurmerk van Skal te mogen dragen. Zo wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van pesticiden bij het verbouwen van de granen of andere ingrediënten en wordt ook gebruik gemaakt van biologisch vlees. Vind je dit een interessant onderwerp? Wij ook! We leggen je daarom graag meer uit in één van onze blogs, zoals:

Duurzame keuzes voor het eten van je huisdier

Duurzame keuzes voor het eten van je huisdier

Het houden van een huisdier is natuurlijk erg leuk, maar heeft ook zijn invloed op het milieu. Eén van de grootste factoren daarvan is het type voer dat je je dier geeft. Wist je dat je daarin ook heel bewuste keuzes kunt maken? Zo zijn er bepaalde keurmerken bij diervoer die je daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde biologische keurmerk, maar ook keurmerken voor het type vlees en vis dat in het voer gebruikt wordt.

Wist je bijvoorbeeld dat brokvoer een duurzamere keuze is dan natvoer? Er zijn naast de keuze in voer nog meer keuzes die je kunt maken om het houden van een huisdier zo duurzaam mogelijk te maken. Lees verder over dit onderwerp in de blog ‘Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?

Snacks voor je huisdier

Net zoals wij dol zijn op een lekker koekje of andere snack op zijn tijd, kun je je dier ook verwennen met een gezonde snack. Houd daarbij wel rekening dat je dit met mate doet en dat je kiest voor een gezonde snack. Snacks met veel suiker of het geven van teveel snacks, kunnen leiden tot overgewicht en dat kan weer nare kwaaltjes met zich mee brengen. Voorbeelden van gezonde en duurzame snacks zijn bijvoorbeeld de mini-snacks van Yarrah voor honden en katten.

vegetarisch dieet voor je huisdier

Een vegetarisch dieet voor je huisdier

Mogelijk heeft je hond een allergie voor vlees of heb je een andere reden om je hond een vegetarisch, veganistisch of flex-dieet te voeren. Yarrah biedt hiervoor speciaal voer aan dat ervoor zorgt dat het je hond niet ontbreekt aan belangrijke voedingsstoffen. Honden kunnen wennen aan een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet, maar voor katten is dit lastig. Katten zijn echte vleeseters. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder in het artikel ‘Waarom katten vlees nodig hebben’.

Pas op voor giftige dingen!

Tenslotte kan het ook voorkomen dat je hond of kat iets binnenkrijgt wat niet zo goed voor hem is. Zo is bijvoorbeeld chocolade erg gevaarlijk voor honden en zijn er ook kamerplanten en buitenplanten die schadelijk kunnen zijn voor je huisdier. Het is goed om je hier bewust van te zijn en je tuin bijvoorbeeld zo geschikt mogelijk te maken voor je hond of kat. Mocht je hond of kat nu toch ongewenst iets binnenkrijgen wat niet goed voor hem is? Probeer dan zo snel mogelijk de eerste hulp bij vergiftiging toe te passen.

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologisch Puppy hondenvoer

€ 16,76 € 22,35
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.