• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe oud worden katten?

Zodra je een nieuwe kat in huis neemt, is het einde van het leven van het beestje natuurlijk het laatste waar je over na wil denken. Toch is het belangrijk om je er eens in te verdiepen, want op basis van deze informatie moet je een aantal belangrijke beslissingen maken. In dit artikel lees je alles over de gemiddelde leeftijd van een kat en geven we je antwoord op de vraag: ‘Hoe oud wordt een kat?’.

Hoe oud wordt een kat?

Deze vraag kan alleen beantwoord worden door de gemiddelde leeftijd van een kat te noemen, er zijn natuurlijk altijd verschillende factoren die invloed hebben op hoe oud je kat echt wordt. Gemiddeld worden katten 14 jaar oud, maar ongeveer een kwart van alle katten wordt nog ouder. Helaas wordt een kwart van de katten niet ouder dan een jaar of 9.

De oudste kat van de wereld werd 38 jaar oud en de oudste kat die op dit moment leeft is 26 jaar oud. Een kat van 14 jaar oud is in mensenjaren ongeveer 80 jaar oud en dat is natuurlijk een prachtige leeftijd. Rond deze periode zal je ook merken dat het lichaam van de kat niet meer volledig meewerkt en dat je kat last begint te krijgen van bepaalde kwaaltjes. Springen wordt bijvoorbeeld iets moeilijker en je zal ook merken dat je kat (nog) meer zal slapen.

Welke factoren hebben invloed op de gemiddelde leeftijd van een kat?

Als baasje zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kat ouder wordt dan de gemiddelde leeftijd die voor katten gegeven wordt. In de eerste plaats kun je de kans op geslacht gerelateerde aandoeningen verminderen door je kat te laten steriliseren of castreren. Bij buitenkatten heeft dit als extra voordeel dat ze minder geneigd zijn om op zoek te zijn naar een partner, waardoor de kans op ongelukken kleiner wordt.

Houd ook goed in de gaten welke vaccinaties je kat heeft gehad en wanneer deze weer moeten worden vernieuwd. Bij voorkeur plan je twee keer per jaar een controle bij de dierenarts in, waarbij je kat van top tot teen wordt nagekeken. Katten kunnen namelijk goed verbergen dat ze pijn hebben of niet comfortabel zijn, waardoor de kans groot is dat je iets over het hoofd ziet.

Natuurlijk speelt ook de voeding van je kat een belangrijke rol in hoe oud katten worden. Geef je kat altijd voeding die is afgestemd op de juiste levensfase. Kittens hebben bijvoorbeeld veel meer proteïne en calorieën nodig dan oudere katten of binnenkatten.

Bij Yarrah kun je in de filters heel gemakkelijk selecteren in welke levensfase je kat zit, zodat je alleen de opties ziet die geschikt zijn. Daarbij is al het kattenvoer van Yarrah biologisch en vrij van toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO.

Ook vind je op de pagina van ieder product een voedingswijzer, waarin je precies kunt zien wat de juiste dagelijkse hoeveelheid voer in grammen is. Hiervoor hoef je alleen maar het gewicht en het activiteitsniveau van je kat in te voeren. Met een combinatie van droog- en natvoer zorg je ervoor dat je kat altijd voldoende vloeistoffen binnenkrijgt.

Zit er verschil tussen hoe oud verschillende katten worden?

Veel mensen denken dat raskatten een langer leven hebben, omdat zij tot in de perfectie zijn gefokt, maar dat is niet altijd waar. Voornamelijk populaire rassen zoals de RagdollBlauwe Rus of Maine Coon worden vaak onvoorzichtig gefokt, waarbij de kans dat de kittens erfelijke ziektes hebben heel groot is. Raskatten hebben hierdoor veel meer kans om geboren te worden met een afwijking. Over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd van raskatten hierdoor iets lager dan die van normale katten.

Wat ook meespeelt is dat veel eigenaren van een raskat het beestje binnen houden. Doodsoorzaak nummer één bij katten is namelijk trauma, wat betekent dat een kat wordt aangereden, ergens vanaf valt of op een andere manier letsel oploopt als gevolg van een ongeluk of geweld. Binnenkatten, raskat of niet, hebben hierdoor een gemiddeld hogere leeftijd dan buitenkatten.

Daarbij speelt wel mee dat en binnenkat genoeg beweging moet krijgen, anders is de kans heel groot dat je kat overgewicht krijgt. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende tijd hebt om met je kat te spelen en wissel regelmatig van speeltjes. Dit betekent niet dat je iedere maand nieuwe speeltjes moet kopen, maar je kunt wel een deel van de speeltjes opbergen en ze eens in de zoveel tijd afwisselen.

De kans dat je kat artrose of suikerziekte ontwikkelt wordt hierdoor veel kleiner, ook voorkom je dat je kat zich gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Door speeltjes voor je kat te verbergen wordt de kans ook kleiner dat je kat op een bepaald speeltje raakt uitgekeken.

Er zijn ook voldoende speeltjes waarbij je als baasje niet betrokken hoeft te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in de nacht speciale puzzels neerleggen, waarbij je kat wordt beloond met een snoepje. Zo’n speeltje kun je ook heel gemakkelijk zelf maken door een wc-rol aan beide kanten dicht te maken en er kleine gaatjes voor voer in te maken.

Kortom, een kat kan met de juiste verzorging heel oud worden, maar er zijn altijd factoren waar je als baasje geen invloed op hebt. Kies altijd voor een kat die qua verzorging en karakter het beste past bij jouw huishouden, het heeft geen zin om voor een bepaalde kat te kiezen omdat je het vermoeden hebt dat een kat een hoge gemiddelde leeftijd zal bereiken.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.