• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Wonen in een tiny house met hond of kat, kan dat?

Een tiny house is klein en een hond of kat heeft ruimte nodig. Gaan die twee dingen eigenlijk wel samen? Wij geven je tips waar je op moet letten met een hond of kat in een tiny house én hoe je het leven samen op een kleine oppervlakte aangenamer maakt.

Een hond of kat in een tiny house, kan dat?

Leven in een tiny house met een hond of kat kan zeker, maar het is wel afhankelijk van een aantal zaken. Zo speelt de hoeveelheid ruimte mee. Niet alle tiny houses zijn hetzelfde, de één bestaat maar uit een enkele kamer, terwijl de andere wat meer ruimte heeft. Daarnaast is het type hond of kat bepalend. Niet alleen de grootte van het dier, ook het karakter, de energiebehoefte en het temperament spelen een rol. En natuurlijk maakt het ook uit of je alleen, samen of met een gezin in een tiny house woont. Hoe meer mensen, hoe minder ruimte er overblijft voor de hond of kat. Weeg alle zaken goed af voordat je zo’n gezellige harige huisgenoot neemt in jouw tiny house.

Verhuizen naar een tiny house met een hond of kat

Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je al een hond of kat hebt en je graag wilt verhuizen naar een tiny house. In dat geval is het handig om bij het bekijken van de tiny houses rekening te houden met de behoeften en het comfort van je hond of kat. Het voordeel is dat je in dit geval weet waar jouw hond of kat behoefte aan heeft; of hij veel energie heeft en graag buiten is bijvoorbeeld. Of juist graag geniet van een rustige slaapplek in huis.

Tiny house ontwerpen, waar moet je op letten?

Wanneer je zelf een tiny house ontwerpt, wordt het nog makkelijker om rekening te houden met je hond of kat. Houd bijvoorbeeld een extra ruimte vrij waar de honden- of kattenmand kan staan en reserveer een plekje voor de eventuele kattenbak. Denk ook na over een kattenluik in de deur. Je hond of kat vind het waarschijnlijk heerlijk om met jou van de buitenlucht te genieten op een kleine veranda. Ook houden katten van overzicht en gaan daarom graag de hoogte in. Een plank of uitkijkplek op hoogte is dus een must.

Let op de temperatuur in de winter

Het nadeel van een tiny house is dat het vanwege duurzaamheid meestal geen centrale verwarming heeft. Dit betekent dat er niet altijd een vocht- en tochtvrij, warm plekje is in de winter. Zorg daarom voor een beschut en warm hoekje in het ontwerp, of denk erover na om een pallet- of gaskachel in je tiny house te plaatsen. Deze kun je – in tegenstelling tot een houtkachel – wel met een thermostaat regelen. Ook zijn er elektrische matjes voor je dier verkrijgbaar; maar ook stroom (opgewekt uit zonne-energie) is in de winter niet altijd voorradig in een tiny house.

Niet altijd schoon

Omdat je in een kleine ruimte samen met je dier woont, wordt het waarschijnlijk sneller vies dan in een groter huis. Denk hier goed over na voor je een hond of kat aanschaft. Dieren laten altijd haren, huidschilfers of stof achter. Wanneer je hier niet tegen kunt; roept het samenwonen met een hond of kat in een tiny house wellicht veel irritatie op. Voorkom dit door er goed over na te denken. Het voordeel van een kleine ruimte: je hebt het ook zo schoon en opgeruimd.

Welke honden of katten zijn geschikt voor een tiny house?

Welke honden of katten geschikt zijn voor een leven in een tiny house is heel moeilijk te zeggen. Want een klein hondje heeft niet per se minder energie en minder ruimte nodig dan een grote hond; integendeel, vaak zitten kleine hondjes vol energie, terwijl een grote hond binnen rustig gaat liggen. Ook bij katten is het moeilijk aan te geven welke rassen meer geschikt zijn en welke niet. Katten hebben vaak unieke karakters, die hun gedrag onvoorspelbaar maken. Wel moet je er rekening mee houden dat iedere pup en ieder kitten voldoende uitdaging en beweging nodig heeft; ruimte om te bewegen moet er dus zeker wel zijn! Een oudere hond of kat is vaak rustiger en slaapt meer. Wanneer je meer rust in je tiny house wil, lijkt een adoptie bij een asiel van een oudere kat of hond een goede keuze. Bespreek wel eerst altijd met het asiel wat de behoeften zijn van het dier en hoe het karakter is.

Houd rekening met de buren

Ieder dier heeft de vrijheid nodig om te bewegen. Vooral bij een tiny house zijn jij en je dier veel meer aangewezen op de buitenruimte. Overleg bij twijfel eerst met je buren voordat je een dier aanschaft. Als je al een dier hebt, probeer je buren dan zo min mogelijk lastig te vallen, het is immers jouw keuze. Als je buren er geen problemen mee hebben, dan is dat natuurlijk erg prettig. Maar daar kun je niet altijd van uitgaan: better safe than sorry!

Ga je wonen in een tiny house midden in de natuur, waar de buren op een paar kilometer afstand wonen, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken en kun je heerlijk genieten van de vrijheid met je dier.

Het voordeel van het een hond of kat in een tiny house is natuurlijk de gezelligheid die je op een kleine ruimte nog meer van elkaar hebt. Geniet ervan! Maar denk wel van tevoren goed na of jij, je huis en je dier hier geschikt voor zijn.

Lees meer artikel over duurzaamheid:

Biologisch Puppy hondenvoer

€ 22,35
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets in saus in 3 smaken

€ 7,16 € 10,69

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.