Alles over katten

In Nederland heeft ongeveer 25% van alle huishoudens een of meerdere katten in huis en daardoor zijn het meteen de populairste huisdieren, want ongeveer 18% van de huishoudens heeft een hond. Er zijn genoeg redenen om een kat in huis te halen, maar er zijn ook een aantal aspecten waar je goed over na moet denken. Op deze pagina hebben we alles over katten voor je op een rijtje gezet!
Een kat kiezen die bij je huishouden past
Als je op zoek bent naar de eerste kat voor jouw huishouden is het belangrijk dat je je goed verdiept in de karakters en behoeftes van de verschillende rassen. De ene kat heeft namelijk meer aandacht en verzorging nodig dan de andere. Op onze pagina kun je informatie vinden over de populairste kattenrassen, zoals de Ragdoll, Blauwe Rus, Maine Coon en Britse Korthaar.
Let daarbij altijd goed op of een kat geschikt is voor jouw type woning. Zo kan een Ragdoll bijvoorbeeld heel goed binnen blijven, maar voor een Maine Coon heb je voldoende buitenruimte nodig. Katten met een lange vacht hebben veel verzorging nodig en niet iedere kat kan even lang alleen thuis blijven. De Britse Korthaar is heel goed met kinderen, maar de Blauwe Rus gedijt beter in een rustig en stabiel huishouden.
Natuurlijk speelt de manier waarop je de kat opvoedt ook een grote rol in hoe de persoonlijkheid van het beestje zich zal ontwikkelen, maar door een kat te kiezen die past bij je eigen persoonlijkheid kun je er het beste uit halen. Sommige kattenrassen worden afgeraden voor mensen die nog geen ervaring met katten hebben, dus let daar altijd goed op.
Het opvoeden van een jonge kat
Zodra je een kitten in huis haalt, moet je er rekening mee houden dat je flink wat tijd zal moeten investeren in de opvoeding. Het eerste gedeelte van het socialisatieproces begint al bij de fokker, in de eerste drie tot acht weken. In deze periode moet de fokker ervoor zorgen dat de kittens regelmatig in contact komen met mensen, zodat ze hier aan kunnen wennen en in hun latere leven niet angstig zullen zijn.
Op het moment dat de jonge kat bij je thuis komt, na minimaal zeven weken bij de moeder, moet je er natuurlijk eerst voor zorgen dat het duidelijk is wat wel en niet mag. Je leert een kat waar de kattenbak is door de kat er een paar keer in te zetten. De meeste katten zijn dan slim genoeg om te onthouden dat ze daar moeten zijn om hun behoeftes te doen.
Krabben aan de bank en klimmen in de gordijnen leer je af door de kat op te pakken en op een andere plek neer te zetten, bijvoorbeeld bij een krabpaal. Bij katten is het altijd de beste optie om ze te belonen voor goed gedrag, in plaats van ze te straffen als ze iets doen wat niet mogen. Belonen kan met kattensnacks, maar ook met lieve woordjes of een knuffel.
Als de kat een beetje gewend is aan de nieuwe omgeving kun je beginnen met het laten wennen aan spelen, borstelen, het knippen van de nagels en vervoerd worden in de reismand. Katten die op jonge leeftijd aanleren dat dit bij de verzorging hoort, zullen er op latere leeftijd geen problemen meer mee hebben.
De kosten voor katten
Onderschat niet hoeveel het kost om een kat in huis te halen. Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de spullen die je in huis moet halen voor een kitten. Daarbij moet je kat ook worden ingeënt na 12 weken en nog eens na een jaar om te worden beschermd tegen kattenziekte, het feline herpesvirus en feline calicivirus.
Afhankelijk van wat voor kat je hebt en wat je intenties zijn, kunnen daar nog een aantal vaccinaties bij komen.
Reken erop dat je aan de inentingen en de jaarlijkse controles een paar honderd euro per jaar kwijt zal zijn. In het eerste jaar kun je er ook nog voor kiezen om een kat te laten steriliseren of castreren. Houd er ook rekening mee dat dierenartskosten voor bijvoorbeeld operaties erg hoog uit kunnen vallen. Als je van plan bent om je kat naar buiten te laten, is het verstandig om een verzekering af te sluiten.
De juiste voeding voor je kat
Tot slot is natuurlijk ook de voeding voor je kat een belangrijk onderdeel van de verzorging. De kattenvoeding van Yarrah is gemaakt van pure biologische ingrediënten, wat niet alleen de beste keuze is voor je kat, maar ook voor de planeet.
Bij de filters kun je altijd aangeven naar wat voor voeding je op zoek bent. De voedingsbehoefte van senior katten is namelijk weer heel anders dan die van kittens. Het verkeerde voer kan ertoe leiden dat een kat overgewicht krijgt of juist niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, het is dus belangrijk dat je hier op let.
Ook is het belangrijk dat je niet te veel of te weinig voeding aan je kat geeft. Om je hierbij te helpen kun je bij Yarrah voedingswijzer invullen, waarbij je alleen het gewicht van je kat en het activiteitsniveau moet aangeven. Vervolgens krijg je per product te zien hoeveel gram voer je per dag mag geven.
Alle voeding van Yarrah is vrij van toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO, zodat je kat alleen binnenkrijgt wat echt nodig is. Yarrah adviseert altijd een combinatie van nat- en droogvoer, omdat natvoer ervoor zorgt dat je kat ook voldoende vloeistoffen binnenkrijgt.